Academie Minerva

Academie Minerva

Academie Minerva is een school op het gebied van beeldende kunst, vormgeving en popcultuur en is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Hieronder vallen de afdelingen Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) en FMI Masters (Frank Mohr Instituut International Masters) in de stad Groningen en de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden.

Geschiedenis

In 1797 namen zes Groninger burgers het initiatief tot het oprichten van een school in de Teken- Bouw- en Scheepvaartkunde. De eerste lessen werden in januari 1798 gegeven aan een door het stadsbestuur beschikbaar gesteld pand in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Als hoofdonderwijzer voor de tekenafdeling werd Gerardus de San aangetrokken. In oktober van dat jaar werden ook de lessen in bouw- en zeevaartkunde gestart.

In 1820 werd de vereniging ‘Kunstlievend Genootschap ter aanmoediging en bevordering van teeken-, schilder-, graveer-, en beeldhouwkunst’ opgericht, waar kunstenaars en kunstliefhebbers uit stad en ommeland theorie- en praktijklessen konden krijgen. Deze vereniging schreef vanaf 1824 teken- en schilderwedstrijden uit: In eerste instantie voor inwoners van de provincie Groningen, maar later ook voor alle Nederlanders.

In 1831 waren de school en het genootschap als gevolg van financiële problemen genoodzaakt om te fuseren. De nieuwe naam van het instituut werd Minerva. Omdat Minerva zich ook openstelde voor kunstenaars uit het hele land, bleef er voor kunst uit Groningen niet meer een echt podium over. Om die reden werd in 1832 ter vervanging van het oude genootschap het Kunstlievend Genootschap Pictura opgericht, die onder andere wedstrijden uitschreef voor inwoners van de provincie Groningen. Vanaf 1842 konden hier echter ook kunstenaars uit het hele land aan deelnemen.

Sinds 2009 wordt er ook onderwijs gegeven in dit oude gebouw van het Groninger Museum aan de Praediniussingel

In 1857 verhuisde de school naar de Oude Boteringestraat, in dat jaar werd Johannes Hinderikus Egenberger de nieuwe directeur van de kunstacademie. In 1913 werd de academie opgenomen in een nieuw gevormde middelbare technische school, met afdelingen beeldende en toegepaste kunsten, bouwkunde en de zeevaartschool, onder de naam ‘Gemeentelijke inrichtingen voor nijverheidsonderwijs’. De mts werd gevestigd in een nieuw scholencomplex aan de Petrus Driessenstraat, gebouwd onder architectuur van Jan Wiebenga en Leendert van der Vlugt. De MTS (later HTS) en de Hogere Zeevaartschool (HZS) groeiden na de Tweede Wereldoorlog, waardoor er weinig ruimte voor de kunstafdeling overbleef.

In 1964 werd de voormalige kunstnijverheidsschool een zelfstandige Academie voor Beeldende Kunsten (ABK). In de jaren daarna werd les gegeven op verschillende plekken in de stad. In 1984 verhuisde Academie Minerva naar een nieuw gebouw, van architect Piet Blom, aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad.

Afdelingen

Beeldende kunst

Minerva is een zelfstandige kunstacademie sinds 1964. Onder andere diverse leden van de Groninger Kunstkring De Ploeg (1918) hebben aan Minerva gestudeerd. Uit de Academie Minerva is de vierde generatie van de ‘Groep van de figuratieve abstractie’, bij afkorting genaamd ‘De Groep’, voortgekomen.

Prijzen en stipendia

De Academie reikt elk jaar enkele prijzen en stipendia uit, waaronder het Coba de Groot Stipendium, George Verbergstipendium, de Klaas Dijkstra Prijs, Academie Minervaprijs en de Menzisbeurs.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Academie Minerva. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Academie Minerva

error: Alert: Content is protected !