Afgelaste kunst

Read Time:2 Minute, 0 Second

Door het Coronavirus zijn diverse tentoonstellingen stilgelegd. Veel kunst blijft daardoor ongezien. Juist omdat zichtbaarheid van kunst zo belangrijk is, plaatsen we hieronder een overzicht van deze tentoonstellingen.

‘Never leave a man behind’, een soloshow van Tom van Veen in Galerie Joghem

‘Sterk geënt op het theatrale aspect van de tragedie, fascineert mij de manier waarop we vandaag de dag met hedendaagse iconen omgaan en simuleren mijn schilderijen bepaalde aannames waarbinnen nuances of zelfs compleet nieuwe beelden kunnen ontstaan. ‘You win some, you lose some’ (2019) heb ik geschilderd met harde verfstreken en open gelaten stukken. Het mythische karakter benadrukte ik door het licht in de handen tevoorschijn te brengen door het weghalen van de verf. De open plekken in het schilderij verbinden zich en suggereren niet alleen licht, maar tonen ook de inwisselbaarheid van logo’s en tekens. De schilderijen doen zich voor als digitale snapshots, specifiek vanwege hun relatie met de transnationale jeugdcultuur. Echter, ik hecht belang aan de verf, kwaststreek, oppervlak en geloof dat, wanneer ze in het echt gezien worden eerder een ervaring van vertraging geven, inherent aan het schilderen; je ziet/ voelt de tijd die nodig was om het beeld te maken. Ik zie ze als geïsoleerde scènes, filmstills bijna, genomen uit een fictief verhaal wat ik schreef tijdens een periode in Turkije, Pittu’.

tomvanveen.online

Soloshow Jochem Rotteveel in Studio Seine, Rotterdam

De tentoonstelling heet Night Stars, een verwijzing naar Starry Night van Vincent van Gogh. Bij Studio Seine zijn deze murals gemaakt in het kader van de museumnacht, die vorige week in Rotterdam plaatsvond. Vandaar de titel Night Stars. Het kleurpalet van de mural is gebaseerd op Starry Night. Op de ene muur werk met vouwen en plooien, op de andere muur de kleurkaart zonder vouwen. Dit fungeert als een soort legenda. In mijn werk onderzoek ik de schilderachtige kwaliteiten van folie en tape en baseer ik me op schilders als Van Gogh, maar ook op de hard edge painters van de vorige eeuw. Ik zoek naar de onvaste grenzen tussen materialen, dimensies (plat en volume) en high art en low art.  Uiteindelijk zijn al mijn murals tijdelijk van aard. Na een expositie haal ik ze van de wand en zijn ze weg. Een statement om aan te tonen dat kunst niet per definitie eeuwigheidswaarde hoeft te hebben, maar dat je de echte waarde in het moment zelf beleeft.

www.jochemrotteveel.com

ruimtevo

Over de schrijver

RK&C

Stichting Ruimte voor Kunst en Cultuur - RK&C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close