Albert Cuyp (1620 – 1691)

Albert Cuyp (1620 – 1691)

De Nederlandse kunstenaar Albert Cuyp (ook wel Aelbert Cuyp) maakte in de Gouden Eeuw naam met zijn landschapsschilderijen. Zijn naam leeft onder meer voort dankzij de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse Pijp. 

Het leven van Albert Cuyp

Albert Cuyp werd op 20 oktober 1620 geboren in Dordrecht, als enig kind van landschapsschilder en portrettist Jacob Cuyp. Dankzij zijn vader leerde de hij al op jonge leeftijd de kneepjes van het schildersvak. In 1658 trouwde hij met Cornelia Boschman, waarmee hij een dochter kreeg. Albert Cuyp overleed in 1691 in de stad waar hij zijn hele leven gewoond en gewerkt had. De kunstenaar werd als de belangrijkste schilder van de Dortse School beschouwd.

Het werk van Albert Cuyp

Cuyp werd beïnvloed door Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen, Jan Both en Claude Lorrain, maar na 1650 ontwikkelde hij een eigen stijl. Hij is vooral bekend geworden door zijn groots opgezette riviergezichten, waarbij zijn weergave van het zonlicht opvalt. Zijn marines baden in een zonnige en mediterraan licht.

Naast landschappen schilderde Albert Cuyp ook interieurs met figuren, portretten en historiestukken. In de achttiende en negentiende eeuw werden zijn ruiterstukken razend populair bij de Engelse aristocratie. Er ontstond daar een ware Cuyp-rage. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn werk en kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable lieten zich inspireren door de landschappen en het gouden licht van Cuyp.

Schilderijen van zijn hand bevinden zich tegenwoordig in collecties van beroemde kunstinstellingen zoals het Louvre, Metropolitan, de Hermitage in Sint-Petersburg en het Fitzwilliam Museum.

Zien?

De schilderijen van Albert Cuyp zijn te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Dordrecht museum.

Hoofdbeeld: Fantasieportret van Aelbert Cuyp, Vaderlandse Historie 2

error: Alert: Content is protected !