Anton Corbijn

Anton Corbijn

Anton Corbijn, geboren als Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard (Strijen, 20 mei 1955), is een Nederlands fotograaf, grafisch ontwerper en speelfilmregisseur.

Als fotograaf werd hij bekend door zijn foto’s van vooral rockmusici en andere artiesten. Als grafisch ontwerper doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt hij decors voor popconcerten van onder andere Depeche Mode. Als regisseur van speelfilms ontving hij meerdere prijzen.

Biografie

Corbijn werd geboren in Strijen in 1955, waar zijn vader, Anton Corbijn van Willenswaard (1917–2007), een jaar eerder was aangesteld als predikant van de Nederlands Hervormde Kerk. Hij diende later in dezelfde functie in Hoogland (1966) en Groningen (1972).

Zijn moeder, Marietje Groeneboer (1925–2011), was verpleegster geweest opgegroeid in de familie van een pastoor. Fotograaf en regisseur Maarten Corbijn (1959) is een jongere broer. Grootvader Anton Johannes Corbijn van Willenswaard (1886–1959) was kunstleraar op christelijke scholen in Hilversum, en een actief lid in de plaatselijke Nederlands-hervormde kerk in Hilversum.

Corbijn begon zijn carrière als muziekfotograaf, toen hij rond 1975 Herman Brood zag spelen in een café in Groningen. Hij nam veel foto’s van de band Herman Brood & His Wild Romance, wat leidde tot meer bekendheid van beiden. In de opvolgende jaren maakte hij vele foto’s van beroemdheden, waarvoor hij regelmatig naar Engeland en de Verenigde Staten reisde. Hoewel de kleurenfotografie als lang zijn intrede had gedaan, bleef hij nog lang in zwart/wit fotograferen. Later legde Corbijn zich ook toe op het maken van videoclips, en van daaruit rolde hij de filmindustrie in.

Onderscheidingen

Voor zijn videoclip bij de single Heart-Shaped Box van Nirvana uit 1994 ontving hij een MTV Award. In 2000 ontving hij de Pop Media Prijs.

In 2007 won Corbijn op het Festival van Cannes drie prijzen, waaronder de Special Mention bij de Golden Camera, voor Control, een film gebaseerd op het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 werd door (toen nog) prinses Máxima uitgereikt aan Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie was en gold als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en artdirectors.

In 2014 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Anton Corbijn. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Den Haag
antoncorbijn.com

Alles over Anton Corbijn

error: Alert: Content is protected !