Banksy

Banksy

Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy, zijn echte naam zou ‘Robert’ of ‘Robin Banks’ zijn, ook de namen Robin Gunningham en Robert del Naja werden in dit verband genoemd. Banksy zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in Palestina en de Verenigde Staten.

Het werk wat centraal staat is de Beanfield, met een afmeting van 2.5 bij 3.5 meter. Banksy is bekend vanwege zijn streetart, welke over de hele wereld te zien is. In London kun je zelfs speciale Banksy tours doen.

Werk

Banksy startte als een graffiti-artiest. Later is hij meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hielen zat.

Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder anderen politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd-hoesjes (onder andere voor het Blur-album Think Tank). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Banksy’s eerste film, Exit Through the Gift Shop wordt beschouwd als “the world’s first street art disaster movie” en ging in première op het Sundance Film Festival in de Amerikaanse staat Utah.

Opbrengsten

Christina Aguilera kocht medio 2006 een schilderij van Banksy met Koningin Victoria als lesbienne. Tezamen met twee andere werken bracht het £25.000 op. Op 19 oktober 2006 is voor een set schilderijen van Kate Moss bij Sotheby’s London £50.400 betaald. Op dezelfde veiling werd £57.600 betaald voor een schilderij van een groene Mona Lisa met naar beneden druipende verfdruppels uit haar ogen. Tijdens een veiling georganiseerd door Bono (U2) en Damien Hirst, leverde “Keep it spotless” ruim €1.100.000 op. Dit geld komt ten goede aan de aidsbestrijding in Afrika.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Banksy. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Officiële website van Banksy

Alles over Banksy

error: Alert: Content is protected !