Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Vincent vond het antwoord op zijn levensvragen niet in de schoolbanken en verliet school. Via een oom kreeg hij een baan aangeboden bij een internationale kunsthandel. Ondanks zijn belangstelling voor kunst, wilde hij meer betekenen in het leven. Hij wilde god dienen en vond een baan als lekenprediker in een arm mijngebied in België. Daar sliep hij op de vloer, gaf al zijn bezittingen weg en las voor uit de bijbel. Hoezeer ook zijn toewijding, zijn contract werd niet verlengd. Broer Theo adviseerde Vincent, inmiddels 27 jaar, om iets met tekenen te gaan doen. Vincent raakte ervan overtuigd dat hij als kunstenaar God óók kon dienen en legde zich toe op het kunstenaarschap. Hij nam tekenles en werkte obsessief om zichzelf te verbeteren.

De band tussen Vincent en zijn ouders was onrustig. Ze waren ook flink teleurgesteld toen hun oudste zoon voor een kunstenaarsbestaan koos. Kort na het overlijden van zijn vader in 1885 verhuisde Vincent naar Antwerpen. Vincent was in zijn leven al vaak verhuisd en ook in Antwerpen verbleef hij niet lang. Begin 1886 trok hij door naar Parijs, naar zijn broer Theo. Met Theo had hij een warme band. Jarenlang schreven ze elkaar en Theo steunde Vincent financieel. Het kunstenaarsbestaan in Parijs putte Vincent echter volkomen uit. Om zichzelf nog een laatste kans te geven, vertrok Vincent begin 1888 naar Arles. Daar hoopte hij op vrolijkheid, zon, en op het stichten van een kunstenaarsgemeenschap. Hij wenste meer dan ooit dat zijn werk wat waard zou worden. In Arles huurde hij het ‘gele huis’ en na lang aandringen kwam kunstenaar Paul Gauguin hem bezoeken. Voor de aankomst van zijn vriend maakte Vincent diverse zonnebloemschilderijen. Voor Van Gogh hadden zonnebloemen een speciale betekenis. Ze drukten ‘dankbaarheid’ uit, schreef hij.

Helaas ging het mis tussen de twee kunstenaars. Hun ideeën over kunst verschilden en door hun karakters liepen de spanningen steeds hoger op. Ze hadden regelmatig heftige discussies. Vincent begon tekenen van verwarring te vertonen. Toen Gauguin dreigde te vertrekken raakte Vincent in de war en sneed zijn linkeroor af. Hij wikkelde het in een krant en bezorgde het bij een prostituee in een rosse buurt vlakbij. Vincent werd opgenomen. Met zijn geestelijke gezondheid ging het op en neer. In één van de periodes waarin hij ernstig in de war was at hij olieverf, waardoor hij een tijd alleen mocht tekenen. Ondanks de aanvallen was hij buitengewoon productief en maakte in een jaar tijd ongeveer 150 schilderijen. Zes van Vincents schilderijen werden in 1890 tentoongesteld in Brussel. In een tijdschrift verscheen een positief artikel over zijn werk en er werd zelfs één werk verkocht, De rode wijngaard.

In mei 1890 verliet Vincent de inrichting en vertrok naar Auvers-sur-Oise. Hij raakte bevriend met amateurschilder Paul Gachet en richtte zich volledig op het schilderen. Het leek allemaal weer goed te gaan met Vincent. Twee maanden later maakte Vincent van Gogh echter een einde aan zijn leven. Hij kon niet meer. De hoge eisen die hij aan zichzelf had gesteld, het obsessieve werken en zijn ziekte werden hem teveel. Vincent voelde zich mislukt, als mens en als kunstenaar. Op 27 juli 1890 liep hij een korenveld in en schoot zichzelf met een pistool in de borst. Gewond strompelde hij terug naar zijn kamer in herberg Ravoux. Theo werd op de hoogte gesteld en haastte zich naar hem toe. Theo was erbij toen Vincent overleed. Vincent werd op 30 juli 1890 begraven in Auvers. Hij liet een groot aantal kunstwerken na: ruim 850 schilderijen en bijna 1300 werken op papier. Broer Theo overleed nog geen half jaar na Vincent.

Kunstwerken op de site

Zelfportret (video)
Zonnebloemen (video)
De Aardappeleters
Zelfportret met grijze vilthoed
Het gele huis
Portret van een man met één oog (video)
Collse watermolen (video)
Zittende boerin met daagse muts (gestolen 1990)
Kop van een vrouw
Weefgetouw met Wever (gestolen 1988)

Zien?

De werken van Van Gogh zijn te zien in diverse musea, waaronder:

Van Gogh Museum (grootste collectie wereldwijd)
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam
www.vangoghmuseum.nl

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
krollermuller.nl

Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211 HT ‘s-Hertogenbosch
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

error: Alert: Content is protected !