Read Time:3 Minute, 1 Second

De biografie van Vincent van Gogh (1853 – 1890).

Vincent vindt het antwoord op zijn levensvragen niet in de schoolbanken en verlaat school. Via een oom krijgt hij een baan bij een internationale kunsthandel. Ondanks zijn belangstelling voor kunst, wil hij meer betekenen in het leven. Hij wil god dienen en vindt een baan als lekenprediker in een arm mijngebied in België. Daar slaapt hij op de vloer, geeft al zijn bezittingen weg en leest voor uit de bijbel. Hoezeer ook zijn toewijding, zijn contract wordt niet verlengd. Broer Theo adviseert Vincent, inmiddels 27 jaar, om iets met tekenen te gaan doen. Vincent raakt ervan overtuigd dat hij als kunstenaar God óók kan dienen en legt zich volledig toe op het kunstenaarschap. Hij neemt tekenles en werkt obsessief om zichzelf te verbeteren.

De band tussen Vincent en zijn ouders is onrustig. Ze zijn ook flink teleurgesteld als hun oudste zoon voor een kunstenaarsbestaan kiest. Kort na het overlijden van zijn vader in 1885 verhuisd Vincent naar Antwerpen. Vincent is in zijn leven al vaak verhuisd en ook in Antwerpen verblijft hij niet lang. Begin 1886 vertrekt hij naar Parijs, naar zijn broer Theo. Met Theo heeft hij een warme band. Jarenlang schrijven ze elkaar en Theo steunt Vincent financieel. Het kunstenaarsbestaan in Parijs put Vincent echter volkomen uit.

Om zichzelf nog een kans te geven, trekt hij begin 1888 naar Arles. Daar hoopt hij op vrolijkheid, op zon, en op het stichten van een kunstenaarsgemeenschap. Hij wenst meer dan ooit dat zijn werk wat waard wordt. In Arles huurt hij het ‘gele huis’ en na lang aandringen komt kunstenaar Paul Gauguin naar hem toe. Voor de aankomst van zijn vriend maakt Vincent diverse zonnebloemschilderijen. Voor Van Gogh hebben zonnebloemen speciale betekenis. Ze drukken ‘dankbaarheid’ uit.

Maar het gaat mis tussen de twee kunstenaars. Hun ideeën over kunst verschillen flink en door hun karakters lopen de spanningen steeds hoger op. Ze hebben regelmatig heftige discussies. Vincent begint tekenen van verwarring te vertonen. Als Gauguin dreigt te vertrekken raakt Vincent in de war en snijdt zijn linkeroor af. Hij wikkelt het in een krant en bezorgt het bij een prostituee in de rosse buurt vlakbij. Vincent wordt opgenomen. Met zijn geestelijke gezondheid gaat het op en neer. In één van de periodes waarin hij ernstig in de war is eet hij olieverf, waardoor hij een tijd alleen mag tekenen. Ondanks de aanvallen is hij buitengewoon productief en maakt in een jaar ongeveer 150 schilderijen.

Zes van Vincents schilderijen worden in 1890 tentoongesteld in Brussel. In een tijdschrift verschijnt een positief artikel over zijn werk en er wordt één werk verkocht, De rode wijngaard.

In mei 1890 verlaat Vincent de inrichting en vertrekt naar Auvers-sur-Oise. Hij raakt bevriend met amateurschilder Paul Gachet en richt zich volledig op het schilderen. Het lijkt goed te gaan.

Twee manden later maakt Vincent van Gogh een eind aan zijn leven. Hij kan niet meer. De hoge eisen die hij aan zichzelf stelt, het obsessieve werken en zijn ziekte worden hem teveel. Vincent voelt zich mislukt, als mens en als kunstenaar. Op 27 juli 1890 loopt hij een korenveld in en schiet zichzelf met een pistool in de borst. Gewond strompelt hij terug naar zijn kamer in herberg Ravoux. Theo wordt op de hoogte gesteld en haast zich naar hem toe. Hij is erbij als zijn broer overlijdt. Vincent wordt op 30 juli 1890 begraven in Auvers. Hij laat een groot aantal kunstwerken na: ruim 850 schilderijen en bijna 1300 werken op papier. Broer Theo overlijdt nog geen half jaar na Vincent.

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam
Website

Linda

Over de schrijver

Linda

Ik ben Linda, een enthousiaste vrijwilliger. Ik neem je mee langs diverse musea en kunstwerken. Leuk als je me volgt! En wil je, om wat voor reden dan ook, contact met mij? Mail dan naar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close

LAATSTE BERICHTEN