Claudy Jongstra

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (Roermond, 6 februari 1963) is een Nederlandse kunstenares-textielontwerper.

Claudy Jongstra heeft modevormgeving gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1982-1989). Kenmerkend is het gebruik van wol die op ambachtelijke wijze vervilt wordt. De productieketen is hierbij zoveel mogelijk in eigen hand genomen. De wol is afkomstig van een eigen kudde van 200 Drentse heideschapen in het Friese Spannum, en voor de plantaardige kleurstoffen is een heemtuin opgezet.

https://www.instagram.com/p/CCLoN6elcaB/?utm_source=ig_web_copy_link

Een grote opdracht aan het begin van haar carrière betrof de stoffen voor de Jedi in Star Wars Episode 1. Jongstra heeft daarnaast stoffen gemaakt voor Alexander van Slobbe, Maarten Baas, Hella Jongerius, John Galliano, Christian Lacroix en Donna Karan. Later is Jongstra zich gaan toeleggen op wandvullende autonome kunstwerken voor de aankleding van gebouwen, zoals het Fries Museum, het Provinciehuis te Leeuwarden, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en in de nabije toekomst het Museum of Modern Arts in San Francisco.

Het werk van Claudy Jongstra is opgenomen in verschillende collecties, onder andere het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Victoria & Albert Museum en het Museum of Modern Art.

Claudy Jongstra werd gekozen tot Kunstenaar van het Jaar 2019.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Claudy Jongstra. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Lytse Buorren 21 atelier
8843 KJ Spannum
claudyjongstra.com

Alles over Claudy Jongstra

error: Alert: Content is protected !