Cobra Museum

Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in de Noord-Hollandse plaats Amstelveen. Het museum heeft een omvangrijke collectie kunst van Nederlandse moderne kunstenaars, vooral van de leden van de Cobra-beweging.

Deze vaste collectie omvat werken van onder anderen Karel Appel, Constant, Corneille en Jan Sierhuis. Daarnaast organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen van (inter)nationale avant-garde kunstenaars.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst opende zijn deuren op 8 november 1995, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de CoBrA beweging op 8 november 1948. Architect Wim Quist ontwierp het gebouw. Eens in de twee jaar wordt in het museum de Cobra Kunstprijs Amstelveen à 10.000 euro uitgereikt aan een in Nederland wonende kunstenaar, die net als de Cobra kunstenaars vernieuwend en experimenteel werk produceert.

In 2009 won het museum de Toegankelijkheidsprijs 2009 Kunst & Cultuur, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door de CG-Raad in samenwerking met de Stichting Zet.

Binnentuin van Tajiri

Het Cobra Museum beschikt over een ronde, niet toegankelijke binnentuin, in de vorm van een Japanse zentuin, die door Tajiri is aangelegd. De tuin is speciaal door Tajiri ontworpen voor het Cobra Museum en is bij de opening in 1995 van het museum onthuld. De tuin geeft een haiku weer, die naar de vier elementen verwijst. De staande, organisch gevormde platen van cortenstaal refereren aan de bergen (aarde), de zee (water) en de wolken (lucht). De zon die het kunstwerk beschijnt symboliseert het vuur. De platen staal zijn geplaatst op een met speciaal vervaardigd gereedschap geharkt patroon van kiezelstenen, dat maandelijks in vloeiende en concentrische vormen wordt bijgehouden.

The Fountain

Het vijf meter hoge beeld voor de ingang aan het Sandbergplein is speciaal voor het museum gemaakt door Karel Appel. Het beeld bevat een viertal wateruitgangen en heet dan ook ‘The Fountain’, de enige fontein die Karel Appel heeft gemaakt. De onthulling van het beeld vond in 2001 plaats ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Appel. De maquette van de fontein is door Karel Appel geschonken aan het museum en staat permanent tentoongesteld. De vuist in de fontein symboliseert kracht en de vogel staat voor vrijheid. Verschillende elementen waaruit de fontein is opgebouwd zijn zogenaamde objets trouvés.

Kinderatelier

Iedere zondag is er het Kinderatelier waar kinderen met tekenmaterialen met kunst aan de slag kunnen. Doel hiervan is om kinderen van alle leeftijden kennis te laten maken met moderne kunst.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Hoofdfoto: Cobra Collection © Peter Tijhuis

Officiële website van Cobra Museum

Contact
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen

Alles over Cobra Museum

Lees hier de recensie van RK&C

error: Alert: Content is protected !