Read Time:1 Minute, 13 Second

In de ‘Gouden Eeuw van Alkmaar’ treden bezoekers binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn en rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen de grootste schilder uit Alkmaar ooit. Van Caesar van Everdingen heeft het museum elf schilderijen – waaronder twee imposante schuttersstukken – in de collectie.

Pronkzilver, glaswerk en meubilair
Stedelijk Museum Alkmaar heeft voor de Gouden Eeuw-zaal ook diverse langdurige bruiklenen naar Alkmaar gehaald. Zo zijn uit het Rijksmuseum onder meer topstukken te zien van Jacob Cornelisz van Oostsanen en de broers Caesar en Allart van Everdingen. De oude meesters worden vergezeld door een collectie pronkzilver, waaronder zeven gedecoreerde tazza’s (drinkschalen) en zeventiende-eeuws porselein en glaswerk in alle soorten en maten.

Een bijzonder object is een kastje afkomstig van landgoed Nijenburg in Heiloo, met mooie beschilderingen van Jezus en de Samaritaanse vrouw. De eigenaren – erven Van Foreest – noemden het meubel het ‘Luthers kastje’ vanwege de ongewone afbeeldingen aan de binnenkant: een kerkinterieur en portretten van bekende hervormers.

Hoofdfoto: Directeur Patrick van Mil en conservator Christi Klinkert bekijken het resultaat op zaal. De restauratie van het schuttersstuk is uitgevoerd met steun van de Vereniging Rembrandt, mede namens haar BankGiro Loterij Restauratiefonds. Foto: Allard Kaai

Locatie
Canadaplein 11
811 KE Alkmaar

Officiële website van Stedelijk Museum Alkmaar

ruimtevo

Over de schrijver

RK&C

Stichting Ruimte voor Kunst en Cultuur - RK&C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close