Wijnand van Lieshout

Read Time:49 Second

Wijnandus (Wijnand) Adrianus Matheus van Lieshout (Tilburg 1940) volgde zijn kunstopleidingen in Tilburg, Maastricht en Antwerpen. Aanvankelijk maakte hij vooral schilderijen, maar aan het begin van de jaren zeventig ging hij zich toeleggen op het vervaardigen van installaties die hij vervolgens fotografeerde. Met deze geënsceneerde fotografie groeide Van Lieshout uit tot een van de toppers in Nederland.

Door zijn verzameldrift kwamen zijn woonhuis en diverse opslagplaatsen vol te liggen met rariteiten, afvalproducten, kledingstukken, meubels, poppen en gebruiksvoorwerpen. Van Lieshout verwerkt deze spullen in bizarre en poëtische stillevens over erotiek, verval, oorlog, decadentie en andere prikkelende thema’s. De fotografie heeft hierbij plaats gemaakt voor meer tastbare composities in kisten en andere kijkkaders.

Van Lieshout ontving diverse prijzen en werd in 1999 opgenomen in het gezaghebbende lexicon Geschiedenis van de Nederlandse Fotografie.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Wijnand van Lieshout. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Sportlaan 20
6096 BT Grathem

Alles over Wijnand van Lieshout

ruimtevo

Over de schrijver

RK&C

Stichting Ruimte voor Kunst en Cultuur - RK&C

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close
error: Alert: Content is protected !