De Nachtwacht (1642) – Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht (1642) – Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Op het toppunt van zijn roem kreeg Rembrandt van Rijn de prestigieuze opdracht tot het schilderen van een groepsportret van een compagnie van de schutterij. De oorspronkelijke titel van dit schilderij luidt De Compagnie van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch. Het schilderij toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, alsmede enkele figuranten, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. Het is Rembrandts eerste en enige schuttersstuk. Rembrandt hield het schilderij tamelijk donker, waardoor hij met lichteffecten de aandacht op bepaalde partijen kon vestigen. Door verkleuring van het vernis werd het schilderij nog veel donkerder, waardoor onterecht werd aangenomen dat het scenario op het schilderij zich ‘s nachts afspeelt. Zo kreeg het schilderij in de 18e eeuw als bijnaam De Nachtwacht.

Aandachtspunten:

1. Het laden van het geweer

De schutterscompagnieën werden genoemd naar het soort wapen dat door hen werd gedragen. Dit is een klovenierscompagnie. Een klover is een primitief musketgeweer.

2. Zelfportret van Rembrandt

Rembrandt staat achter de piekenier. De schilder is te herkennen aan zijn opvallende neus en de kenmerkende baret. Hij kijkt slechts toe en maakt geen deel uit van de handeling.

3. Luitenant

Van Ruytenburch onderscheidt zich als luitenant door het dragen van een lans. Op zijn kleding zijn de drie andreaskruisen van het stadswapen van Amsterdam te zien.

4. Helm met eikenbladeren

De schutter draagt een helm met het embleem van een eikenblad, een traditioneel klovenierssymbool. Het is een van de verwijzingen in dit schilderij naar het gilde van de kloveniers en de stad Amsterdam.

5. Meisje in goudkleurige jurk

Het jonge meisje is de mascotte van de compagnie. Aan haar gordel hangt een dode vogel, waarvan vooral de klauwen zichtbaar zijn. Dit is een verwijzing naar het wapenschild van de kloveniers (of ‘klauweniers’) waarop de klauwen van een kip prijken.

Online

Je kunt de afbeelding ook online bekijken. Daarbij is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf zichtbaar worden. Bekijk de afbeelding

Liever een virtuele tour door het Rijksmuseum? Klik hier.

Video van het schilderij

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld: Rembrandt Harmensz. van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de ‘Nachtwacht’, 1642. Rijksmuseum, Amsterdam. Bruikleen van de gemeente Amsterdam

error: Alert: Content is protected !