De Ovale Zaal (ca 1800) – Wybrand Hendriks

Read Time:56 Second

Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland, geopend in 1784. De Ovale Zaal in het museum is één van de mooiste museumzalen ter wereld. Het authentieke interieur, met daarin de oorspronkelijke voorwerpen (boeken, instrumenten, stenen), is sinds de 18e eeuw vrijwel onveranderd gebleven.

Wybrand Hendriks

Wybrand Hendriks (1744-1831) was een Nederlands kunstschilder. Hij heeft de Ovale Zaal nageschilderd op een klein doek. Daarvoor heeft hij gebruik gemaakt van bolle spiegels en andere optische hulpmiddelen.

Van 1786 tot 1819 was Hendriks tevens in dienst bij het Teylers Museum als curator van de kunstcollectie. Hij was o.a. betrokken bij de aankoop van 1700 werken uit de verzameling van Christina I van Zweden in 1790. In deze verzameling bevonden zich werken van Michelangelo, Leonardo Da Vinci en Raphael, welke tot de huidige topstukken van het museum behoren.

Online

Je kunt het schilderij en de echte Ovale Zaal van het Teylers Museum online bezoeken middels een virtuele tour. Klik hier voor de Virtuele tour door het Teylers Museum

Zien?

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem
www.teylersmuseum.nl

Hoofdbeeld Credits Teylers Museum.

Paula

Over de schrijver

Paula

RK&C is het werk van vrijwilligers die werken zonder formeel kader. De berichten zijn geschreven door vrijwilligers, uit eigen naam en naar best vermogen. Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close