Read Time:1 Minute, 26 Second

Roddels en achterklap, alias vermaak. Oranjes en Rubens in de hoofdrol.

Klein sprongetje terug in de tijd:

Anna van Saksen (1544-1577) was de tweede vrouw van Willem van Oranje Nassau (1533-1584). Anna had naast haar huwelijk een affaire met Jan Rubens, de vader van de nu wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Ze was de moeder van de latere prins Maurits, Anna, Emilia en Christina (de laatste is vermoedelijk van Rubens).

Toen de affaire aan het licht kwam werd Anna onder huisarrest geplaatst. Zes jaar lang werd ze opgesloten in een dichtgemetselde kamer waar ze op 33 jarige leeftijd stierf door verwaarlozing. Tot haar eind bleef ze volhouden dat ze door Oranje en zijn familieleden tot waanzin was gedreven.

Jan Rubens werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Het was echter zijn vrouw Maria die ervoor zorgde dat hij niet geëxecuteerd werd, maar voor tien jaar verbannen naar Siegen.

Nu in het nieuws, krantenartikel:

‘…Heel 2019 zorgden kunst- en antiekverkopen door leden van de koninklijke familie voor voorpaginaberichten, Kamervragen en commentaren. Dat begon in januari, toen duidelijk werd dat prinses Christina 25 kavels met kunst en antiek uit het familiebezit liet veilen bij Sotheby’s. De voorgenomen verkoop van een belangrijke tekening van Rubens zorgden voor de meeste beroering. Maar ondanks een moreel appel aan de Oranjes van Boijmans-directeur Sjarel Ex ging de veiling van de Rubens gewoon door…’

Nu weet je dat Rubens en de Oranjes een geschiedenis hebben samen. Dat is wellicht de reden geweest dat de verkoop van een belangrijke tekening van Rubens gewoon is doorgegaan.

Fijne zondag.

Groet,
Jan

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie van Rubens. Zien?

Locatie
Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close

LAATSTE BERICHTEN