Het Puttertje (1654) – Carel Fabritius

Het Puttertje (1654) – Carel Fabritius

Het Puttertje van de Nederlandse schilder Carel Fabritius (1622-1654) is ongetwijfeld het best bekeken vogeltje uit de kunstgeschiedenis. Het schilderij toont een distelvink met een ketting aan zijn pootje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat ze zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje konden putten. Vandaar dat ze ‘puttertjes’ genoemd werden.

Carel Fabritius kon ontzettend goed schilderen. Hij werd beschouwd als Rembrandts meest getalenteerde leerling, voor wie onder andere Vincent van Gogh zijn bewondering uitsprak.

Aan het leven van de jonge getalenteerde schilder kwam helaas in 1654 abrupt een einde, toen hij omkwam bij de ontploffing van het Delftse kruitmagazijn. Een ontploffing van 90.000 pond buskruit waardoor een deel van de stad Delft werd verwoest. Waarschijnlijk is een deel van zijn werk ook bij deze ramp verloren gegaan. Voor zover bekend zijn er vijftien schilderijen en een twaalftal tekeningen bewaard gebleven. Op het schilderij Het Puttertje zijn beschadigingen te zien welke mogelijk ook het gevolg zijn van deze ramp.

Online

Zoek hier naar het schilderij in de virtuele tour door het Mauritshuis.

Zien?

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
www.mauritshuis.nl

Hoofdbeeld: Het Puttertje, Mauritshuis, Den Haag

error: Alert: Content is protected !