Read Time:53 Second

Het Puttertje van de Nederlandse schilder Carel Fabritius (1622-1654) is ongetwijfeld het best bekeken vogeltje uit de kunstgeschiedenis. Het schilderij toont een distelvink met een ketting aan zijn pootje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat ze zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje konden putten. Vandaar dat ze ‘puttertjes’ genoemd werden.

Carel Fabritius kon ontzettend goed schilderen. Hij werd beschouwd als Rembrandts meest getalenteerde leerling, voor wie onder andere Vincent van Gogh zijn bewondering uitsprak.

Aan het leven van deze jonge getalenteerde schilder kwam helaas in 1654 abrupt een einde, toen hij omkwam bij de ontploffing van het Delftse kruitmagazijn. Een ontploffing van 90.000 pond buskruit waardoor een deel van de stad Delft werd verwoest. Waarschijnlijk is een deel van zijn werk ook bij deze ramp verloren gegaan. Voor zover bekend zijn er vijftien schilderijen en een twaalftal tekeningen bewaard gebleven. Op het schilderij Het Puttertje zijn beschadigingen te zien welke mogelijk ook het gevolg zijn van deze ramp.

Zien?

Bekijk de presentatie over Het Puttertje online op de website van Het Mauritshuis.

Linda

Over de schrijver

Linda

Ik ben Linda, een enthousiaste vrijwilliger. Ik neem je mee langs diverse musea en kunstwerken. Leuk als je me volgt! En wil je, om wat voor reden dan ook, contact met mij? Mail dan naar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Close

LAATSTE BERICHTEN