Erwin Olaf

Erwin Olaf

Erwin Olaf, eigenlijk Erwin Olaf Springveld (Hilversum, 2 juli 1959), is een Nederlands fotograaf. Hij werkt sinds de jaren tachtig in Amsterdam.

Biografie

Olaf groeide op in Hilversum en volgde de School voor Journalistiek in Utrecht. Na zijn afstuderen richtte hij zich kort op documentaire fotografie. Hij verkoos echter niet veel later de geënsceneerde fotografie omdat hij daar het beeld volledig naar zijn hand kon zetten.

Opdrachten

Olaf heeft gefotografeerd in opdracht van multinationals, zoals Heineken, Microsoft en Nokia, ook al kan hij soms kritisch uithalen naar grote merken, zoals in de serie Fashion Victims uit 2000. Ook werkte hij voor tijdschriften, onder meer voor The New York Times, de Britse Sunday Times, de Franse krant Libération en het tijdschrift Citizen K. Daarnaast krijgt hij geregeld opdrachten van The New York Times Magazine, het Franse dagblad Le Monde, The Sunday Times Magazine (de bijlage van The Sunday Times) en het modetijdschrift Elle. Hij werkte mee aan diverse internationale reclamecampagnes, zoals voor het kledingmerk Diesel, Nokia, Microsoft, de Italiaanse koffiebrander Lavazza, de Duitse autofabrikant BMW en vele andere merken.

In 2013 ontwierp hij de beeldenaar van de nieuwe euromunt met het portret van koning Willem Alexander.

Waardering

Zowel zijn reclamefotografie als zijn autonome werk zijn meerdere malen bekroond. Olaf won onder meer een Amerikaanse Lucie Award voor zijn oeuvre en in 2011 de Johannes Vermeerprijs.

In 2014 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Olaf wordt vertegenwoordigd door de Hasted Kraeutler Gallery (New York), Hamiltons Gallery (Londen), Flatland Gallery (Utrecht en Parijs) en Espacio Minimo in Madrid. Zijn werk is opgenomen in collecties over de gehele wereld, waaronder die van het Groninger Museum, het Stedelijk Museum, het Gemeentemuseum Den Haag en de particuliere verzamelaars Elton John, Joop van Caldenborgh en Martin Margulies. In 2018 schonk Olaf bijna vijfhonderd werken, zijn kerncollectie, aan het Rijksmuseum Amsterdam. Deze werden opgenomen in de nationale fotocollectie.

“Hij is een van de belangrijkste fotografen van het laatste kwart van de 20ste eeuw. Niet alleen omdat hij de homo-emancipatie een gezicht heeft gegeven, ook omdat zijn werk diep is geworteld in de visuele Nederlandse kunst.”
— Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Erwin Olaf. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
IJselstraat 28
1078 CJ Amsterdam
020 692 3438
erwinolaf.com

Alles over Erwin Olaf

Tags:

error: Alert: Content is protected !