Escher (1898 – 1972)

Escher (1898 – 1972)

Maurits Cornelis Escher is een van ’s werelds meest beroemde grafici. Zijn kunst wordt wereldwijd door miljoenen mensen bewonderd. Hij is bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij speelt met wiskundige principes. Zijn werk signeerde hij met MCE.

Het leven van Escher

Escher werd geboren in Leeuwarden. Hij was de jongste thuis en werd Mauk genoemd. De familie woonde aan de Grote Kerkstraat in Leeuwarden, in een deel waar nu museum Princessehof is gevestigd. Na 5 jaar verhuisde de familie naar Arnhem, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. Escher was goed in tekenen maar school interesseerde hem niet veel. Hij reisde graag naar Spanje en Italië en daar ontmoette hij Jetta Umiker waarmee hij drie kinderen kreeg. Het gezin verhuisde meerdere keren, ze hebben gewoond in Rome, Zwitserland en België. Escher verhuisde alleen in 1970 naar het Rosa Spier Huis in Laren (NH), een rusthuis voor kunstenaars waar hij een eigen atelier had. Hij overleed in 1972 op 73-jarige leeftijd in Hilversum.

Het werk van Escher

Hij is het meest beroemd om zijn zogenaamde onmogelijke tekeningen, zoals Klimmen en Dalen en Relativiteit, maar ook om zijn metamorfoses, zoals Metamorfose I, II en III, Lucht en Water I en Reptielen.

Gedurende zijn leven maakt Escher 448 litho’s, houtsneden en houtgravures en meer dan 2000 tekeningen en schetsen. Net zoals sommige van zijn beroemde voorgangers – Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dürer en Holbein – was Escher linkshandig.

Zien?

Escher in Het Paleis toont permanent de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van de kunstenaar M.C. Escher en is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. 

Escher in het Paleis
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
www.escherinhetpaleis.nl

error: Alert: Content is protected !