Dankzij Waller 2010-2020

Dankzij Waller 2010-2020

De kunsthistoricus en prentkenner François Gérard Waller (1867-1934) behoort tot de grootste weldoeners van het Rijksmuseum. Bij leven schonk hij zijn omvangrijke verzamelingen sierpapier, ex libris en volksprenten. Na zijn dood liet hij het museum een schat aan schilderijen, tekeningen en prenten na. Zijn belangrijkste schenking betreft echter het fonds dat zijn naam draagt. Daaruit kan het Rijksmuseum jaarlijks honderden prenten verwerven. De meest bijzondere aankopen die de afgelopen tien jaar door dit fonds zijn mogelijk gemaakt worden getoond in de twee zalen op de begane grond van de Philipsvleugel.

De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit de vroege prentkunst, zoals de Madonna met kind (ca. 1470) van Meester IAM van Zwoll en de Kruisiging met vier engelen (ca. 1485) van Martin Schongauer. Waller heeft zijn vermogen in de eerste plaats voor deze vroege prentkunst bestemd. Ook zijn er Italiaanse, Nederlandse, Duitse en Franse meesterwerken uit de 16de t/m 19de eeuw te zien, waaronder twee tekeningen. Een ontwerpschets van Karel van Mander (1599) en een landschap van Claes van Beresteyn (1670), beide uit de collectie Van Regteren Altena en aangekocht met steun van het Waller-Fonds en de Vereniging Rembrandt.

Waller gaf aan dat zijn fonds ‘bij uitzondering’ kon worden ingezet voor de aankoop van tekeningen. Ook zijn er moderne werken te zien, waaronder de experimenten met verschillende druktechnieken van de leermeester van Edgar Degas, Ludovic-Napoléon Lepic (1870) en een werk van Hendrik Werkman (1924).

Sinds 1938 keert het F.G. Waller-Fonds jaarlijks een bedrag uit waarmee de collecties van het Rijksprentenkabinet worden verrijkt. Tot op heden dankt het museum aan Wallers vrijgevigheid ruim 55.000 werken.

OPENINGSTIJDEN
Dagelijks: 09:00 – 17:00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

14 feb 2020 - 13 sep 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website museum
Rijksmuseum - Amsterdam

Locatie

Rijksmuseum - Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !