De Schatkamers

De Schatkamers

In De Schatkamers zijn hoogtepunten uit de eigen collectie te zien. Van middeleeuwse altaarstukken en miniaturen tot 17de-eeuws keramiek, een overweldigende portrettengalerij en de prachtigste landschappen.

De veelzijdigheid en rijkdom van de collectie van RMT is in zes schatkamers gepresenteerd: de middeleeuwen, landschappen, portretten, zilver en kunstnijverheid. Sinds de opening van het museum in 1930 is de collectie uitgegroeid tot een omvangrijke en diverse kunstverzameling, die vrijwel alle stromingen in de Westerse kunstgeschiedenis vertegenwoordigt, vanaf de middeleeuwen tot heden.

De Middeleeuwen Schatkamer

RMT bezit een unieke collectie middeleeuwse kunst. De eerste directeur van Rijksmuseum Twenthe Jan Herman van Heek had een voorliefde voor de kunst uit deze periode. Tijdens zijn dertig jaar durende directeurschap verrijkt hij het museum met een onschatbare collectie Middeleeuwse kunstwerken. Naast schilderijen en sculpturen verzamelt hij reliekschrijnen en oude handschriften.

De Landschappen Schatkamer

De omvangrijke verzameling landschappen in RMT laat de ontwikkeling van het landschap door de eeuwen heen zien. Het museum bezit landschapsschilderijen van de vroege 16de eeuw tot video-installaties en ruimtelijke werken.  De Hollandse landschappen uit de 17de eeuw verdienen bijzondere aandacht, maar ook de verzameling Haagse School is indrukwekkend. Absolute hoogtepunten zijn de twee impressionistische landschappen van de Franse schilders Claude Monet en Alfred Sisley.

De Portretten Schatkamers

Twee schatkamers zijn ingericht met de prachtigste portretten uit de collectie. In de portrettengalerij pronkt onder andere Hans Holbeins Portret van Richard Mabott  naast het formidabele Portret van een jonge man  (Jan de Bray), 19de-eeuwse portretten door Nicolaas Pieneman en Jan Adam Kruseman en moderne portretten van Emo Verkerk. De tweede schatkamer is gewijd pendant portretten van echtparen, waaronder de in 2012 verworven portretten van Alexander Roslin.

De Zilverschatkamer

Het zilver in langdurig bruikleen van de Martens-Mulder Stichting vormt een bijzondere deelcollectie binnen Rijksmuseum Twenthe. Van drinkbekers, tot zoutvaten, theepotten en tabaksdoosjes: de collectie toont een veelheid aan meesterwerken uit de Nederlandse zilversmeedkunst van de 17de en 18de eeuw. In gloednieuwe, speciaal op maat gemaakte vitrines, wordt het prachtige zilver in volle glorie getoond.

Kunstnijverheid Schatkamer

Naast beeldende kunst heeft Rijksmuseum Twenthe ook een brede collectie kunstnijverheid, waaronder een aanzienlijke verzameling Aziatisch porselein. Door het langdurige bruikleen van de Oudheidkamer Riessen, werd de collectie verrijkt met een belangwekkende verzameling 17de- eeuws Delfts aardewerk, verzameld door textielfabrikant M.G. van Heel.  In het kunstnijverheid kabinet pronkt het aardewerk naast topstukken als de Luitspeelster van Jan Steen en een bijzonder 18de-eeuws kamerscherm.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

27 okt 2020 - 30 nov 2021
Nu bezig...

Meer informatie

Website Museum
Rijksmuseum Twenthe - Enschede

Locatie

Rijksmuseum Twenthe - Enschede
Lasondersingel 129-131, 7514 BP Enschede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !