Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay

Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay

De tentoonstelling Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay is wegens succes verlengd t/m 1 maart 2020. De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. Sparnaay toont ook nieuwe fotowerken die – na vertoning in New York in 2017 bij Bernarducci Meisel Gallery – nu voor het eerst in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van het verrassende oeuvre van Tjalf Sparnaay, dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen.

Sparnaay (Haarlem, 1954) onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is. Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. In Delicious Paintings komen deze werken samen in Museum Jan van der Togt. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus uitgegeven door Waanders.

Nieuw, niet eerder getoond werk: Urban Photography
Parallel aan zijn schilderkunst werkt Sparnaay aan een fotografisch oeuvre dat tijdens deze tentoonstelling voor het eerst getoond wordt. Er zijn prachtige series ontstaan die net als zijn schilderijen de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken. Zo is er de serie Graffitical Archeology, met zorgvuldig uitgesneden close ups van de Berlijnse muur, die aan abstracte schilderkunst doen denken met een diepere historische gelaagdheid. Sparnaay: “Een in de loop der jaren door misschien wel duizend artiesten bespoten stuk afschrikwekkend en grauw beton zag ik veranderd in een van de kleurrijkste en vrije plekken ter wereld. Door het te fotograferen kon ik er een nieuw kunstwerk van maken en het aan iedereen laten zien.” Fotowerken onder de naam Urban Jungle laten de context zien waarin de Urban Photography series zijn ontstaan. Sparnaay fotografeert rauwe plekken waar hij tussen de verlaten gebouwen en geroeste industriële architectuur schilderachtige juweeltjes vindt. De belichting en het spel van licht en donker in het beeld zorgen voor een effect dat ook in de schilderijen van Sparnaay te herkennen is.

OPENINGSTIJDEN
Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

01 feb 2020 - 01 mrt 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Museum Jan - Amstelveen

Locatie

Museum Jan - Amstelveen
Dorpsstraat 50 - Amstelveen

4 thoughts on “Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay

  1. Tjalk Sparnaay schildert food in het groot, met aandacht voor de technieken van de grote meesters.
    Je kan er van de muur eten. Leuk!

  2. **** (4 sterren)
    Een verstopte verrassing. Zo dicht bij Amsterdam en het Cobra museum en zo onbekend. Bijzondere collectie van glas kunst en fotorealistische schilderkunst. Mooi geëxposeerd, ga zo door! Vriendelijke en behulpzame ontvangst. Zeker de moeite waard om voor om te rijden; 4 sterren!

  3. ***** (5 sterren)
    Wat een mooi museum De expositie van Tjalf Sparnaay is prachtig. Mooi dat er een introductiefilm van de kunstenaar wordt getoond. Het geeft diepgang aan de moderne stillevens die hij maakt. Echt een aanrader om te gaan kijken.

  4. Fijn kleinschalig museum met zeer vriendelijke medewerkers en een mooie vaste collectie. Ook de tentoonstelling van Tjalf Sparnaay was zeer de moeite waard. Erg genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !