Design uit heden en verleden

Design uit heden en verleden

Gastconservator John Veldkamp heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens.

John Veldkamp

Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim dertig jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen.

Pronkjewails, samenstelling John Veldkamp/Groninger Museum. Fotografie: Arjan Verschoor.

Royal Blood

Onderstaande stillevens zijn geïnspireerd op het werk Marie Antoinette van Erwin Olaf uit de serie Royal Blood. Het eerste stilleven (links) is geïnspireerd door de naam Royal Blood. De pop op de voorgrond houdt een harakiri mes met een imari handvat vast. Het rechter bordje, met het rijtuig, heet Melk en Bloed. De rest van de objecten bevatten zoals je ziet de kleur rood. Het tweede stilleven (rechts) is geïnspireerd door ons eigen koningshuis: de Oranjes. Op de borden zijn de initialen van onze koning geverfd en het kleine schaaltje vooraan is gemaakt van zilveren koningin Elizabeth-munten. In 1942 werd het verboden om deze munten te gebruiken, als stil protest maakte men dit soort voorwerpen om te laten zien dat ze pro-Nederlands waren. Het schaaltje is ongebruikelijk groot, de meeste voorwerpen die werden gemaakt waren lepels en broches.

Marie Antoinette, Royal Blood, Erwin Olaf.

Hoofdbeeld: Pronkjewails, samenstelling John Veldkamp/Groninger Museum. Fotografie: Arjan Verschoor.

Het evenement is afgelopen.

Datum

05 apr 2020 - 09 mei 2021
Verlopen!

Meer informatie

Website Museum
Groninger Museum

Locatie

Groninger Museum
Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !