Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Er schitteren in de Hermitage Amsterdam tienduizenden edelstenen. Van agaat tot zirkoon, vrijwel alle bijzondere steensoorten zijn er te vinden zijn. Ze werden verwerkt in de meest exquise juwelen en accessoires, gedragen door de Russische high society. De juwelen vertellen – samen met een overdaad aan rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – de persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen. Van rococo, empire, romantiek tot art nouveau.

De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Een indrukwekkende verzameling die in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een heuse schatkamer met duizenden kostbaarheden. Daaruit kwamen ruim 300 adembenemende stukken dit najaar naar Nederland voor Juwelen! Het publiek ontmoet flamboyante, machtige tsarina’s zoals Elisabeth, Catharina de Grote en latere modebewuste tsarina’s, van wie talloze persoonlijke bezittingen te zien zijn. Een van de topstukken is het bloemenboeket van edelstenen (1740–50): een broche van tsarina Elisabeth met ruim 400 briljanten en meer dan 450 roosgeslepen diamanten, plus blauwe en gele saffieren, robijnen, topazen en smaragden. Een pronkstuk zonder weerga.

Van Catharina de Grote is een persoonlijke juwelenkist te zien, een onwaarschijnlijk rijk meesterwerk, drie kilo zwaar en bezaaid met bijna 400 kleurrijke edelstenen, met als blikvangers 26 robijnen, 24 smaragden en diverse cameeën. Ook Anna Pavlovna (Paulowna) is vertegenwoordigd, de ‘Nederlandse’ Romanov, koningin der Nederlanden tussen 1840 en 1849. Naast de Romanovs schitteren ook schatrijke adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw zoals de vorsten Joesoepov. Samen waren zij bepalend voor de (inter)nationale modetrends en zetten ze de fameuze juwelenhuizen nog zichtbaarder op de kaart. In de tentoonstelling zijn meesterwerken te zien van Cartier, Lalique, Tiffany en natuurlijk hof­leverancier Fabergé.

Een glinsterende droomwereld in de Hermitage

Ontwerper Carlo Wijnands heeft gewerkt aan een spectaculair tentoonstellingsontwerp geïnspireerd op het fonkelende spel van licht en de kleur van de edelstenen én op het monumentale Petersburg. Bezoekers worden in de Grote Zaal welkom geheten in een droomwereld. Een betoverende ‘balzaal’ vol persoonlijke juwelen van de Romanovs en spraakmakende Russische aristocraten, omringd door hun majestueuze kostuums en baljaponnen. De bezoekers komen hier oog in oog te staan met hun portretten. Na de grandeur van deze zaal volgt, net als tijdens de Russische bals van toen, een kijkje in de intieme schatkamer met de meest uitbundige juwelen die de Hermitage rijk is. En dan komt er een route langs diverse scènes, waaronder het boudoir, de prinsjes en prinsesjes, bruiloften, de dandy-wereld én erotiek. Mysterieuze, ondeugende sieraden met verborgen symboliek ontbraken niet in die tijd. Want een beetje juweel verbergt immers geheimen over hartstochtelijke affaires en verboden liefdes.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof is te zien tot het najaar 2020.

OPENINGSTIJDEN
Dagelijks open: 10:00 – 17:00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

01 jun 2020 - 01 okt 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Hermitage - Amsterdam

Locatie

Hermitage - Amsterdam
Amstel 51 - Amsterdam

2 thoughts on “Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

  1. Tentoonstelling Juwelen is zeker de moeite waard. Helaas alle voorwerpen zijn erg dicht op elkaar tentoongesteld waardoor het al gauw dringen wordt. Ook niet handig dat audio-tour telkens door op de muur bevestigde sensor aangaat, dit veroorzaakt de onnodige drukte. Een tip voor het parkeren: bij de RAI combinatie kaartje met openbaar vervoer voor € 6,50 (€ 1,00 parkeren + 5,50 metrokaartje heen en terug); de lijn 51 stopt direkt bij de Hermitage (Waterlooplein)

  2. Mooi museum in prachtig gebouw. Goede audiotours die veel (achtergrond)informatie geven. Juwelen! Schitteren aan het Russischehof bezocht. Echt een aanrader. Wat een pracht en praal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !