NAM JUNE PAIK. THE FUTURE IS NOW.

NAM JUNE PAIK. THE FUTURE IS NOW.

Grootste overzicht in jaren van Nam June Paik: kunstenaar, visionair en pionier. Paik zag al vroeg in wat de impact van massamedia zouden zijn. Zo introduceerde hij de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelde daarmee al in de jaren zeventig de toekomst van communicatie in het huidige internettijdperk. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels en van grote invloed op de generaties na hem.

NAM JUNE PAIK

Nam June Paik werd in Seoul geboren, maar woonde en werkte ook in Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Zijn omzwervingen overtuigden hem ervan dat landsgrenzen en culturele verschillen irrelevant zijn in een wereld die steeds meer onderling verbonden is. Paiks kunst weerspiegelt deze globale verbondenheid en zijn fascinatie met de filosofie en tradities van zowel oosterse als westerse culturen. Zijn vernieuwende werk omvatte vele artistieke genres. Hij was pionier op het gebied van videokunst, maar richtte zich ook op performances, muziek en televisie-uitzendingen. Bovendien neemt Paik deel aan de Fluxus-beweging, een internationaal netwerk van kunstenaars, musici, performers en specialisten uit uiteenlopende disciplines. De tentoonstelling besteedt ruimschoots aandacht aan de vele samenwerkingen met onder andere componist John Cage, choreograaf Merce Cunningham, celliste Charlotte Moorman en kunstenaar Joseph Beuys. Het Stedelijk Museum had een lange relatie met Paik. Al in 1977 had de kunstenaar zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk. Een jaar later werd zijn baanbrekende werk TV Buddha door het Stedelijk aangekocht, dat de basis legde voor een belangwekkende collectie time-based media. Ook neemt hij met Hommage aan Stanley Brown deel in 1984 aan de tentoonstelling The Luminous Image, een uitgebreid overzicht van hedendaagse videokunst. Het Stedelijk gaf daarmee podium aan dit nieuwe medium en verzamelde als een van de eerste musea werk van videokunstenaars waaronder dat van Paik.

ICONISCHE WERKEN

De tentoonstelling brengt enkele iconische werken van Paik samen. TV-Buddha uit 1974 is het meest bekende werk van hem in de collectie van het Stedelijk. Dit werk bestaat uit een installatie waarbij een 18e-eeuws houten Boeddhabeeld zichzelf ‘bekijkt’ op een modern televisietoestel. Deze benadering van kunst en technologie komt voort uit de invloed die het (zen)boeddhisme had op Paik. Ook te zien is TV Garden uit 1974-77, een installatie met televisietoestellen en levende planten. Paik creëert zo een futuristisch landschap waarin technologie een integraal onderdeel van de natuur vormt. Sluitstuk van de tentoonstelling is het monumentale werk Sistine Chapel uit 1993, met tientallen projectoren bijeengebracht tot een totaalervaring. Voor dit werk ontving de kunstenaar in 1993 de prestigieuze Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië. Deze video installatie is een audiovisuele collage van samples uit ouder werk en beelden van Paiks vrienden, mensen met wie hij heeft samengewerkt en publieke figuren. Sistine Chapel vat volgens Paik zijn artistieke loopbaan samen in één duizelingwekkende video-installatie.

De interactie tussen publiek en kunstwerk speelde een belangrijke rol bij Paik, daarom bevat de expositie ook werken waaraan de bezoekers zelf kunnen deelnemen door het kunstwerk fysiek te beïnvloeden.

Bij de tentoonstelling zal een publicatie verschijnen.

De tentoonstelling is wereldwijd op vijf locaties te zien; Tate Modern, Londen, Stedelijk Museum, Amsterdam, Museum of Contemporary Art, Chicago, San Francisco Museum of Modern Art en National Gallery Singapore.

Beeld: Nam June Paik installeert TV Buddha in het Stedelijk Museum. Foto: Rene Block

OPENINGSTIJDEN:
Dagelijks: 10 – 18 uur
Vrijdag: 10 – 22 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

14 mrt 2020 - 23 aug 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website museum
Stedelijk Museum - Amsterdam

Locatie

Stedelijk Museum - Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !