Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst

Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst

Het Cobra Museum heeft zanger en componist Blaudzun de vraag gesteld of hij een zoektocht wil ondernemen naar ‘Muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996.

Sigmar Polke

De Duitse schilder Sigmar Polke (1941 – 2010) is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn kapitalistisch-realistische kunstwerken vormen een belangrijk moment in de naoorlogse Duitse schilderkunst. Met zijn stijl nam Polke de consumptie- en mediawereld op de korrel. Naast een schilder die continu de grenzen van de schilderkunst opzocht, was hij een experimenteel fotograaf en filmer, grafisch ontwerper en chemicus. De open en onderzoekende instelling die Polke vertoonde, reikt verder dan zijn gevarieerde keuze van beelden en materialen. Ook in zijn onderwerpkeuze combineerde hij losjes afbeeldingen uit oude boeken met actuele tijdschriften en reclame-uitingen uit de consumptiemaatschappij. In 1994 ontving Polke in Nederland de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

In 1995 werd Polke uitgenodigd een serie schilderijen te maken voor het IFA Institut fur Auslandsbeziehungen. Na een eerste treffen met de kunstenaar lukte het curator Götz Adriani wekenlang niet meer Polke te pakken te krijgen. Toen hij uiteindelijk in december 1995 in Polkes atelier in Keulen op bezoek kon gaan, bleek dat de destijds 64-jarige kunstenaar intussen als een razende aan de slag was geweest. Uit een ‘fascinerende overvloedigheid’, aldus de verraste opdrachtgever, werd gezamenlijk een serie van 40 stukken gekozen. Dat was de serie  Musik ungeklärter Herkunft (1996). De serie gouaches reist sindsdien de wereld over en is nu voor het eerst te zien met een speciaal gecomponeerde muzikale score van Blaudzun.

Blaudzun     

Blaudzun is in tien jaar tijd een gevestigde naam geworden in de Nederlandse en Europese muziekwereld. Met diverse albums en tours weet hij een groot en divers publiek te bereiken, met muziek die hij zelf componeert, speelt en produceert. Blaudzun heeft een unieke, confronterende stem die soms beklemmend klinkt dan weer hoopvol of strijdlustig. Hij is bekend om zijn diverse en experimentele muzikale activiteiten en samenwerkingen. Daarbij is het hem gelukt om als artiest binnen de krachtvelden van de industrie onafhankelijk te blijven. Eén keer eerder componeerde Blaudzun muziek bij beeldende kunst (Korenveld met maaier van Vincent van Gogh) onder de noemer HATY HATY, in samenwerking met producer David Douglas.

Polke vs Blaudzun. Muziek van onbekende herkomst

Het project Sigmar Polke vs Blaudzun: Muziek van onbekende herkomst is een mooi voorbeeld van hoe het Cobra Museum de bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobra beweging (niet-hiërarchisch en materiaal-experimenteel) van een nieuwe dynamiek voorziet door er een hedendaagse maker aan te koppelen. Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos 9 werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan 9 individuele werken, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. De opnameperiode, aan het einde van de zomer, bracht hem naar studio’s in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren. De mix voor deze audio opstelling maakte Blaudzun met Grammy-genomineerde Ronald Prent in de Valhalla Studio’s in New York.

De tentoonstelling Polke vs Blaudzun, muziek van onbekende herkomst is te zien tot en met 5 april en een nieuwe publicatie Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original soundtrack) met kunst van Sigmar Polke, de muziek van Blaudzun op vinyl en een essay van Sacha Bronwasser is te koop in de winkel van het museum.

Hoofdfoto: Blaudzun door fotograaf Isolde Woudstra, geinspireerd op het werk Schwarz mit guten Errinerungen van Sigmar Polke

OPENINGSTIJDEN:
Dinsdag t/m zondag: 11:00 – 17:00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

14 dec 2019 - 05 apr 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Cobra Museum - Amstelveen

Locatie

Cobra Museum - Amstelveen
Sandbergplein 1, 1181 ZX, Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !