Prix de Rome

Prix de Rome

Presentatie van nieuw werk van de genomineerde kunstenaars voor de Prix de Rome 2019: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Het Stedelijk Museum is dit jaar de locatie van de Prix de Rome Beeldende Kunst. Op donderdag 31 oktober is de winnaar van de Prix de Rome bekendgemaakt door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Rory Pilgrim met zijn werk The Undercurrent.

Sinds mei werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury zal beoordelen. De winnaar van de Prix de Rome ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum. De tentoonstelling is tot en met 22 maart 2020 in het museum te zien. Vanuit het Stedelijk Museum is Claire van Els (junior conservator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling organiseert het museum een publieksprogramma.

Als het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland heeft het Stedelijk Museum aan de wieg gestaan van de carrières van veel kunstenaars. Ook de Prix de Rome fungeert als een springplank voor talent en onderstreept het belang van beeldende kunst. Onderdak bieden aan de oudste prijs voor kunstenaars voelt voor ons daarom als een vanzelfsprekende samenwerking. — Jan Willem Sieburgh, interim directeur Stedelijk Museum Amsterdam

De jury selecteerde de genomineerde kunstenaars uit een lijst van 108 kunstenaars die door scouts of derden werden voorgedragen of die zichzelf hadden aangemeld. De jury heeft gekozen voor kunstenaars met een uitgesproken artistieke praktijk en focus die met hun werk bijdragen aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunst. Ook de verscheidenheid van artistieke benaderingen en thema’s speelde een rol bij de selectie. Vanuit een eigen perspectief, praktijk en stijl houden de kunstenaars zich bezig met urgente sociale, politieke en culturele vraagstukken. De jury bestaat uit: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (artistiek directeur Lehmann Maupin, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag) en voorzitter zonder stemrecht Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).

GENOMINEERDEN

SANDER BREURE & WITTE VAN HULZEN

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) begonnen hun samenwerking tien jaar geleden met het maken van dansperformances. Van daaruit begaven zij zich met performances, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van de beeldende kunst. Voor de Prix de Rome werken zij aan een installatie waarin sculptuur en performance voor het eerst voor langere tijd worden samengebracht, gebaseerd op twee werelden die schijnbaar uiteenlopen.

PERFORMANCE

Een performance is onderdeel van het werk Accidents Waiting to Happen. Deze performance is dagelijks te zien t/m 1 november en op vrijdag 22 november 2019.

ESIRI ERHERIENE-ESSI

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die impliciet commentaar leveren op de maatschappij en de geschiedenis. Voor de Prix de Rome zet Erheriene-Essi de schijnwerpers op de gewone momenten uit het leven van zwarte mensen. Het resultaat is schilderijen waar iedereen zich mee kan verbinden en die kunnen aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

Esiri Erheriene-Essi, The Inheritance (or Familiar Strangers), 2019. Prix de Rome 2019. Foto: Daniel Nicolas

Een stem geven aan iets wat ten onrechte niet wordt opgemerkt, daarom draait het bij alle vier de genomineerden. Sterke expositie met nieuw werk.

— Thomas van Huut (NRC) ★★★★

FEMKE HERREGRAVEN

Femke Herregraven (1982) doet in haar werk onderzoek naar financiële en geologische zelf-organiserende systemen die van invloed zijn op loop van de wereldgeschiedenis. Voor de Prix de Rome voegt Herregraven een nieuw hoofdstuk toe aan haar onderzoek naar catbonds, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het omstreden onderzoek naar de wateraaphypothese.

RORY PILGRIM

Rory Pilgrim (1988) werkt met een breed spectrum van media, waaronder geluid, liedteksten, film, muziek, video, tekeningen en performances. In de film die hij voor de Prix de Rome ontwikkelt, staat de relatie tussen ecologisch bewustzijn en de sociale vorming van jongeren centraal. De opnames werden gemaakt in Boise, Idaho (VS) tijdens workshops die Pilgrim organiseerde met jonge klimaatactivisten en bij een daklozengemeenschap.

OPENINGSTIJDEN
Dagelijks open: 10:00 – 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 22:00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

19 aug 2019 - 22 mrt 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Stedelijk Museum - Amsterdam

Locatie

Stedelijk Museum - Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !