Spiegel van de Ziel. Toorop tot Mondriaan

Spiegel van de Ziel. Toorop tot Mondriaan

EEN NIEUWE KIJK OP DE NEDERLANDSE KUNST ROND 1900

Met werken van kunstenaars als Jan Toorop, Suze Robertson, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan, toont Singer Laren in de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan, een nieuwe kijk op de kunst rond 1900. Als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven en de stijgende materiële welvaart, richt een aantal kunstenaars zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. De tentoonstelling is een samenwerking met het Rijksmuseum.

In het Nederland van rond 1880 leidt snelle industrialisatie tot materiële welvaart en resulteert explosieve stedengroei in een dynamische stadse cultuur. Wie denkt aan Nederlandse kunstenaars uit deze periode, komt vaak uit bij George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Schilders die kiezen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden. Er is daarentegen ook een aantal kunstenaars dat voorbij deze moderne verworvenheden kijkt. Zij willen het innerlijk van de mens verbeelden en zijn op zoek naar spiritualiteit en bezinning. Kunst moet een spiegel van de ziel zijn.
Spiegel van de Ziel. Toorop tot Mondriaan biedt met ruim 60 schilderijen, aquarellen en tekeningen een nieuwe kijk op de Nederlandse kunst in deze periode. Naast kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan, komen in de tentoonstelling ook minder befaamde kunstenaars zoals Piet Meiners, Carel de Nerée tot Babberich, Frans Stamkart, Henri van Daalhoff, Gijs Bosch Reitz, Jacobus van Looy, Jan Veth, Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst aan bod.

SAMENWERKING MET HET RIJKSMUSEUM

Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan is een samenwerking met het Rijksmuseum. De tentoonstelling sluit aan bij het boek ‘Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland’ door Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum, dat in december 2019 verschijnt bij uitgeverij Mercatorfonds en het Rijksmuseum (Prijs € 49,95, ISBN 9789462301795). Reynaerts is tevens gastcurator van de tentoonstelling.

Hoofdbeeld: Piet Mondriaan, Passiebloem, 1900-1908, 725 x 475 mm, aquarel, Kunstmuseum Den Haag

OPENINGSTIJDEN
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

30 jun 2020 - 23 aug 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Singer Museum - Laren

Locatie

Singer Museum - Laren

One thought on “Spiegel van de Ziel. Toorop tot Mondriaan

  1. De vijfsterrenbeoordeling voor de tentoonstelling “spiegel van de ziel, van Toorop tot Mondriaan”. Prachtige tentoonstelling met werken die goed op elkaar aansluiten en het tijdsbeeld goed tot uitdrukking brengen. De audiogidsen maken de tentoonstelling compleet en het aanwezige personeel is onopvallend doch vriendelijk aanwezig. De werken zijn prachtig uitgelicht waarbij het enige puntje van aandacht zou kunnen zijn dat de zaal rechtsachter wellicht net wat te donker is om vooral de bijschriften goed te kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !