Van Barbizon tot Bergen

Van Barbizon tot Bergen

De drie tuinzalen zijn deze maanden gewijd aan een diverse selectie schilderijen uit de museumcollectie: van 19de-eeuwse landschapsschilders uit Barbizon, Den Haag en Laren tot de eerste Nederlandse expressionisten die vanaf 1914 in Bergen werken. 

Grauwe luchten en zonnige impressies

In de loop van de 19de eeuw ontvluchten veel kunstenaars de steeds verder industrialiserende steden en gaan in de buitengebieden op zoek naar het ongerepte landschap. Het streven naar een realistische weergave van de werkelijkheid verbindt de buitenschilders van de School van Barbizon, de Haagse school en de kunstenaars in Laren. Waar de grijze luchten domineren in de schilderijen van de Haagse schoolschilders, komt het zonlicht u tegemoet in de kleurrijke, neo-impressionistische schilderijen van Co Breman, Ferdinand Hart Nibbrig en William Singer. 

Expressies van de moderne tijd

De Bergense-schoolschilders zetten zich vanaf 1914 af tegen de in hun ogen ‘brave’ impressionistische landschappen die tot dan toe de boventoon voeren in de Nederlandse schilderkunst. Ze willen ‘echte’ kunst maken vanuit een diepgaand innerlijk gevoel. Kenmerkend voor hun werk in de laatste zaal zijn de donkere kleuren, brede penseelstreken en sterke licht-donkercontrasten.

Van Barbizon tot Bergen bevat onder andere werk van Charles Daubigny, Claude Monet, Anton Mauve, George Hendrik Breitner, Kees Maks, Co Breman, Henri Le Sindaner, Leo Gestel, Henri Le Fauconnier, Piet van Wijngaerdt en Elsa Berg.

U bezoekt deze tentoonstelling met een entreebewijs voor de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan.

OPENINGSTIJDEN
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

30 jun 2020 - 23 aug 2020
Verlopen!

Meer informatie

Website
Singer Museum - Laren

Locatie

Singer Museum - Laren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !