Willem van Genk – Woest

Willem van Genk – Woest

Het Outsider Art Museum (OAM) in Amsterdam presenteert ‘WOEST’, een grote overzichtstentoonstelling over Nederlands bekendste Outsider-kunstenaar Willem van Genk. Met ruim 60 werken van vele (inter)nationale bruikleengevers, waarvan enkelen nog nooit eerder aan het publiek zijn getoond, biedt het museum een podium aan deze markante kunstenaar. De expositie is te zien vanaf 19 september t/m 15 maart 2020 en reist daarna door naar Collection de l’Art Brut in Lausanne en de State Hermitage in St. Petersburg.

‘WOEST’ is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld en daardoor overweldigende kunst creëert. Van Genk (1927-2005) begint zijn loopbaan met verbazingwekkende panorama’s van steden, gevolgd door olieverfschilderingen op aan elkaar gespijkerde panelen, die zijn versplinterde wereld weerspiegelen. Schietende gangsters, fascisme, communisme, spuitende fonteinen, boeken, trotse monumenten, parades, plattegronden, treinen, trolleys, moorden, executies en portretten van belangrijke mannen: zijn fantasierijke gedachtengoed stroomt in alle kleuren over zijn schilderijen.

Curator en kunsthistoricus Ans van Berkum deed internationaal onderzoek en stuitte op unieke werken van Willem van Genk die nu voor het eerst in Nederland zijn te zien. Bijzonder is ook de bruikleen van het Stedelijk Museum – ‘Metrostation Opéra’, waarin Van Genk een schitterende verbeelding van dit Parijse metrostation presenteert – en het magnifieke werk ‘Kiev Station Moskou’ dat het Rijksmuseum ter beschikking stelt.

De bekende Vlaamse modeontwerper Walter Van Beirendonck, een grote bewonderaar van Willem van Genk, is de vormgever van WOEST. “De energie, kracht en durf waarmee Van Genk kunst maakt, raakt mij. Ik hoop dat bezoekers gefascineerd raken door zijn veelzijdige talent en zich laten meeslepen in zijn fantasierijke wereld.”

Tijdens een audiotour neemt journalist en publicist Hugo Borst de bezoeker mee door het energieke brein van Willem van Genk. Ook Borst is enorm geïntrigeerd door het werk van deze kunstenaar. “Hij is denk ik een van de grootste geheimen van dit land. Niet veel mensen weten dat Willem van Genk een van Nederlands grootste kunstenaars van de 20e eeuw is.

” WOEST is te zien van 19 september 2019 t/m 3 januari 2021 in het Outsider Art Museum, gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

OPENINGSTIJDEN
Dagelijks: 10–17 uur

Het evenement is afgelopen.

Datum

01 jun 2020 - 03 jan 2021
Verlopen!

Meer informatie

Website
Outsider Art Museum - Amsterdam

Locatie

Outsider Art Museum - Amsterdam
Amstel 51 - Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !