Feestmaal officieren van de Sint-Jorisschutterij (1616) – Frans Hals

Feestmaal officieren van de Sint-Jorisschutterij (1616) – Frans Hals

Met de komst van de nieuwe elite en nieuwe machthebbers ontstond ook een nieuwe vorm van portretschilderkunst. De meest beroemde en invloedrijkste portretschilder van deze periode was de Haarlemse Frans Hals. Eerdere generaties werkten in de traditie van Jan van Eyck en vervaardigden portretten met halve lijven tegen een sobere en strakke achtergrond. Hals’ portretten zijn daarentegen levensecht, nonchalant en geschilderd met een energieke penseelvoering.

Op Hals’ eerste schuttersstuk, zien we de officieren die dienstdeden van 1612 tot 1615. Dit levensgrote doek is een meesterwerk van dynamische portretschilderkunst en breekt volledig met het eerdere werk van de kunstenaar. Hans stelde de geportretteerde asymmetrisch op, in allerlei verschillende houdingen en met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

De hiërarchie in het officierscorps blijkt uit de tafelschikking. Links aan het hoofd van de tafel zitten de kolonel en de provoost, de hoogsten in rang. In het midden zitten de drie kapiteins en aan het eind de drie luitenants. Om hen heen staan drie vaandrigs (de jongste officieren) en de doelenknecht. Vaandrigs waren de enigen die niet af hoefden te treden na drie jaar, zij konden hun functie behouden zolang zij ongetrouwd waren. De zittende kapitein op de voorgrond is Nicolaes van der Meer. Hij werd in 1631 nogmaals geportretteerd door Frans Hals, samen met zijn vrouw Cornelia Vooght. Deze schilderijen behoren ook tot de collectie van het Frans Hals Museum.

Online

Je kunt het schilderij van dichtbij zien en in augmented reality hier op Google Arts & Culture.

Video van het schilderij

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
www.franshalsmuseum.nl

error: Alert: Content is protected !