Floris van Dyck

Floris Claesz. van Dyck (Delft, ca. 1575 – Haarlem, november 1651) was een Hollands schilder van stillevens behorend tot de Hollandse School.

Van Dyck woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Haarlem, waar hij zich in 1604 verloofde. Na zijn opleiding in Holland ondernam hij een studiereis naar Italië. Terug in Holland werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde, waar hij een hoge functie bekleedde. De laatste 25 jaar van zijn leven schilderde hij echter nog maar weinig. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat hij met schilderen zijn brood niet meer hoefde te verdienen. Uit het testament dat hij in 1605 opmaakte blijkt namelijk dat hij op dat moment erg rijk was.

Van Dyck schilderde voornamelijk stillevens. Hij is vooral bekend vanwege zijn natuurgetrouwe weergave van planten en bloemen, maar hij schilderde ook wat men in de 17e eeuw ontbijtgens noemde: een gedekte tafel met kazen, fruit en noten. Van Van Dyck zijn slechts tien stillevens bekend.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Floris van Dyck. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Alles over Floris van Dyck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !