Frans de Grebber

Frans de Grebber

Frans Pietersz de Grebber (ca. 1573- 1649) was een Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. Hij was in Haarlem tussen Cornelis Cornelisz. en Frans Hals de meest gewilde schilder van groepsportretten.

Leven en carrière

De Grebber werd geboren en stierf in Haarlem. Hij was een leerling van Jacob Savery. Volgens Van Mander was hij een goede schilder van landschappen en portretten, en ontwerper van wandtapijten. Hij trouwde ca. 1599 met Hillegont van Lijnhoven, met wie hij tien kinderen kreeg: drie hiervan – Pieter, Maria en Albert – werden zelf ook schilder. Volgens Houbraken overtrof Pieter de Grebber zijn vader.

De Grebber werd rond 1600 lid van de Haarlemse Sint-Lucasgilde en bleef tot aan zijn dood een belangrijke burger van Haarlem. Naast zijn kinderen leerde hij het schildersvak aan Vincent Casteleyn, Peter Lely, Judith Leyster en Pieter Saenredam.

Voor de Haarlemse rederijkerskamer Trouw Moet Blycken schilderde hij een blazoen naar een ontwerp van Hendrick Goltzius.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Frans de Grebber. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Alles over Frans de Grebber

error: Alert: Content is protected !