Gerard van Honthorst (1592 – 1656)

Gerard van Honthorst (1592 – 1656)

Gerard Hermansz. van Honthorst was een Nederlands schilder, een van de meest begaafde volgelingen van Caravaggio. Hij wordt gerekend tot de Utrechtse caravaggisten. Hij was een van de weinige schilders met een internationale faam.

Het leven van Gerard van Honthorst

Gerard van Honthorst, ook wel Gerrit genoemd, werd geboren in Utrecht in een kunstenaarsfamilie. Hij was in de leer bij Abraham Bloemaert voordat hij naar Rome afreisde en het werk van Caravaggio ontdekte. Na zijn verblijf in Italië, keerde hij in 1620 terug naar Utrecht en trouwde met Sophia Coopmans. Hij verwierf als portretschilder een vooraanstaande positie in hofkringen.

Het werk van Gerard van Honthorst

Van Honthorst werd vooral bekend door zijn schilderijen van nachtelijke scènes met figuren in kaarslicht. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste caravaggisten (navolgers van Caravaggio) van de zeventiende eeuw. Net als de schilderijen van Caravaggio wordt zijn werk gekenmerkt door toepassing van een groot lichtdonkercontrast.

Kunstwerken op de site

De Heilige Familie (video)

Zien?

De schilderijen van Van Honthorst zijn te zien in het Centraal Museum in Utrecht, Stedelijk Museum Alkmaar en het Rijksmuseum in Amsterdam.

error: Alert: Content is protected !