Gerrit van Blaaderen

Gerrit van Blaaderen

Gerrit Willem van Blaaderen (Nieuwer-Amstel (Amstelveen), 18 juni 1873 – Bergen (NH), 10 september 1935) was een Nederlands kunstschilder en tekenaar. Hij wordt in verschillende periodes van zijn artistieke ontwikkeling gerekend tot de Larense School successievelijk de Bergense School in de schilderkunst.

Leven

Van Blaaderen heeft gewoond en gewerkt in Amstelveen, Parijs, Londen, Bloemendaal, Huizen, Laren en Bergen. In 1905 trouwde hij met de bemiddelde schilderes Riet Hoogendijk. Hij was lid van de schildersvereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam.

In Bergen behoorden Leo Gestel, Arnout Colnot, Dirk Filarski en Charley Toorop tot zijn vriendenkring.

Werk

Van Blaaderen was een bewonderaar van Cézanne. Hij is een leerling van Hendrik Hulk en Willem Vaarzon Morel (1868-1955). Hij maakte figuurvoorstellingen, landschappen, portretten, stillevens, diervoorstellingen en stadsgezichten.

Tijdens zijn Larense periode schilderde hij heidelandschappen en figuurstukken in de stijl van het impressionisme. Hij werd beïnvloed door de schilder Ferdinand Hart Nibbrig. Diens pointillisme volgde hij niet exact na. Van Blaaderens werk was in die tijd niet uit stipjes opgebouwd maar uit korte streepjes. Die periode in zijn schildersloopbaan wordt wel tot de Larense School gerekend. Later wordt hij gerekend tot de Bergense School. De werken van deze Nederlandse kunstrichting kenmerken zich door figuratie met kubistische invloeden en een expressionistische toets in donkere tinten.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Gerrit Willem van Blaaderen. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Alles over Gerrit Willem van Blaaderen

error: Alert: Content is protected !