Gevecht om roze diamant van $ 40 miljoen

De zoon van een Italiaanse senator brengt Christie’s deze week voor het gerecht in New York City (WEDS 6 NOV) voor de verkoop van één van ‘s werelds duurste diamanten, waarvan hij beweert dat deze is gestolen van zijn familie.

Amedeo Angiolillo, die nu in New York woont, beweert dat het veilinghuis is doorgegaan met de verkoop van het juweel van $ 40 miljoen, ondanks zijn uiting van bezorgdheid over de herkomst ervan. The Princie Diamond, zoals deze bekend staat, is gekocht door een lid van de koninklijke familie van Qatar.

Christie’s geeft aan dat de familieleden geen bewijs hebben dat de diamant van hen is en dat bovendien hun klant het recht had om de steen te verkopen.

Het verhaal begint 300 jaar geleden, toen de 34-karaats roze diamant voor het eerst werd geregistreerd, in India. Het kwam uit de beroemde Golconda-mijnen, 400 mijl ten oosten van Mumbai. Andere beroemde Golconda-stenen zijn the Agra Diamond, the Hope Diamond en the Koh-i-Noor.

De diamant is generaties lang doorgegeven, totdat Mir Osman Ali Khan, besloot om het in de jaren 1940 te verkopen via Sotheby’s. Het werd gekocht door een Parijse juwelier en vervolgens weer doorverkocht.

In 1960 kocht de flamboyante Italiaanse senator, Renato Angiolillo, de diamant bij Van Cleef & Arpels – hetzelfde jaar trouwde hij met zijn tweede vrouw, Maria Girani Angiolillo.

Candida Morvillo, een Italiaanse onderzoeksjournalist die al jaren het verhaal van de diamant volgt, zei dat Angiolillo’s zoon Amedeo haar vertelde dat zijn vader de diamant in Parijs kocht.

“Mijn vader kocht de diamant in de jaren ’60,” zei hij naar verluidt.

“Hij was veel geld verloren in het casino in Monte Carlo, ongeveer 700 of 800 miljoen lire.”

“Mijn vader wilde bewijzen dat ze nog steeds rijk en solide waren, dus kocht hij die diamant.”

Angiolillo, oprichter van de Italiaanse krant Il Tempo, stierf in 1973 op 72-jarige leeftijd.

Zijn glamoureuze weduwe, bekend als “de koningin van de salons van Rome” voor haar levendige politieke debatten, stierf in 2009.

Toen Amedeo Angiolillo de uitgebreide kunst- en juwelencollectie van zijn stiefmoeder doorzocht, was hij geschokt toen hij erachter kwam dat de diamant ontbrak.

Zonder zijn medeweten zou zijn stiefbroer, Marco Milella de steen hebben meegenomen.

Het veilinghuis geeft aan dat de diamant, geplaatst in een ring, een geschenk was en dus eigendom was van haar toen haar man stierf. Zelfs als de eigendomsoverdracht tussen hen niet officieel was, de manier waarop zij decennia controle over de ring hield na zijn dood, maakte het juridisch van haar.

In 2013 was de diamant al enige tijd uit het oog verloren. Milella had het jaren eerder al voor bijna $ 20 miljoen verkocht aan een prominente edelstenenhandelaar in Zwitserland, David Gol.

De heer Gol heeft vervolgens met Christie’s samengewerkt om het te verkopen als onderdeel van een sieradenveiling in 2013.

“Voorafgaand aan de veiling van de diamant in 2013, trokken de twee belangrijkste vertegenwoordigers van de familie uitdrukkelijk elk bezwaar tegen de verkoop in,” zei Christie’s.

Het werd geveild door Christie’s in New York op 16 april 2013 voor een recordbedrag van bijna 40 miljoen dollar. Het vestigde het record als zijnde de meest waardevolle Golconda-mijndiamant die ooit op een veiling is verkocht, alsmede de hoogste prijs voor elk juweel dat werd verkocht bij Christie’s. Het overtrof het vorige huisrecord van 24,4 miljoen dollar in december 2008 met de verkoop van de Wittelsbach Diamond.

“Vervolgens, twee jaar na de succesvolle verkoop, claimen zij erfrechten van de opbrengst zonder het verstrekken van belangrijke nieuwe informatie ter ondersteuning van een claim van eigendom.”

Het veilinghuis beschreef de zaak als een ‘erfgeschil tussen familieleden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !