Gezicht op het Damrak met op de voorgrond de Dam te Amsterdam (1675) – Jacob van Ruisdael

Gezicht op het Damrak met op de voorgrond de Dam te Amsterdam (1675) – Jacob van Ruisdael

Dit gezicht op het Damrak te Amsterdam behoort tot de zeldzame stadsgezichten van de landschapschilder Jacob van Ruisdael. De schilder vestigde zich in 1656 in Amsterdam en woonde al die tijd in de onmiddellijke omgeving van de Dam, onder meer in de Kalverstraat en op het Rokin. Het onderwerp van het schilderij was in feite niets anders dan zijn dagelijkse leefomgeving.

Op de voorgrond zien we de noordzijde van de Dam met in groepjes verspreide Amsterdammers. Hier en daar ligt koopwaar uitgestald. Achter de Dam is het Damrak zichtbaar, dat links en rechts door huizen begrensd wordt. Aan de kade liggen vrachtschepen aangemeerd. Rechts achter de bebouwing verrijst de toren van de Oude Kerk. Midden over het Damrak is de Papenbrug zichtbaar; over de leuning hangen zeilen te drogen. Midden op de kade houden twee mannen zich bezig met de walwindas. Het huis links op de hoek van de Dam werd ‘de Bisschop’ genoemd en rechts is de herberg ‘Onder het Zeil’ afgebeeld. Enige twijfel bestaat er of de figuurtjes op het schilderij van de hand van Ruisdael zelf zijn of door een figuurschilder zijn vervaardigd. Zo’n samenwerking tussen twee specialisten kwam vaker voor en ook hier zou dat het geval kunnen zijn.

Zien?

Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
www.boijmans.nl

Hoofdbeeld en bron: Gezicht op het Damrak met op de voorgrond de Dam te Amsterdam (1675) – Jacob van Ruisdael, Boijmans van Beuningen.

error: Alert: Content is protected !