Het Melkmeisje (1660) – Johannes Vermeer

Het Melkmeisje (1660) – Johannes Vermeer

Hier is weer een ontzettend leuk en leerzaam artikel voor de beginnende kunst en cultuurliefhebber. Gekkigheid natuurlijk, maar wel even lezen. Interessant!

Wie nog dacht dat Het meisje met de Parel het enige topstuk van Johannes Vermeer is, weet na het lezen van dit artikel wel beter. Er is namelijk nog een bekend meisje, Het Melkmeisje. Geschilderd omstreeks 1660. En net als bij Het meisje met de Parel hebben ze de plank weer volledig misgeslagen bij de betiteling van het werk. Melkmeisjes bezorgen melk aan huis, op deze afbeelding van Vermeer staat gewoon een alledaagse ‘keukenmeid’ afgebeeld. Enfin. What’s in a name.

Als je goed naar het schilderij kijkt zie je allerlei details: daglicht dat door een gebarsten ruitje schijnt, putjes en krassen in de muur, stof op de plint, spijkers in de muur, mooi mooi! Het schilderen kon je wel aan Vermeer overlaten.

Omstreeks 1907 dreigde dit schilderij in handen van Amerikanen te vallen. De toenmalig directeur van het Mauritshuis wilde dat voorkomen en stelde voor dit schilderij te ruilen voor Potters Stier. Uiteindelijk kwam het allemaal niet zo ver, want de Nederlandse regering besloot het schilderij Het Melkmeisje aan te kopen. En terecht! Het is een prachtig werk, Hollands trots!

Online

Je kunt het schilderij van dichtbij zien, in augmented reality en in streetview hier op Google Arts & Culture.

Video van het schilderij

Video geschikt voor verticale weergave op mobiel. Voor weergave op de computer druk ‘f’ of op het vierkant rechtsonder in het videoscherm.

Zien?

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld: Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660. Rijksmuseum, Amsterdam. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt

error: Alert: Content is protected !