Het Melkmeisje (1660) – Johannes Vermeer

Hier is weer een ontzettend leuk en leerzaam artikel van mij voor de beginnende kunst en cultuurliefhebber. Gekkigheid natuurlijk, maar wel even lezen. Interessant!

Wie nog dacht dat Het meisje met de Parel het enige topstuk van Johannes Vermeer is, weet na het lezen van dit artikel wel beter. Er is namelijk nog een bekend meisje, Het Melkmeisje. Geschilderd omstreeks 1660. En net als bij Het meisje met de Parel hebben ze de plank weer volledig misgeslagen bij de betiteling van het werk. Melkmeisjes bezorgen melk aan huis, op deze afbeelding van Vermeer staat gewoon een alledaagse ‘keukenmeid’ afgebeeld. Enfin. What’s in a name.

Als je goed naar het schilderij kijkt zie je allerlei details: daglicht dat door een gebarsten ruitje schijnt, putjes en krassen in de muur, stof op de plint, spijkers in de muur, mooi mooi! Het schilderen kon je wel aan Vermeer overlaten.

Omstreeks 1907 dreigde dit schilderij in handen van Amerikanen te vallen. De toenmalig directeur van het Mauritshuis wilde dat voorkomen en stelde voor dit schilderij te ruilen voor Potters Stier. Uiteindelijk kwam het allemaal niet zo ver, want de Nederlandse regering besloot het schilderij Het Melkmeisje aan te kopen. En terecht! Het is een prachtig werk, Hollands trots!

Online

Wil je het schilderij zien in een virtual tour? Dat kan! Klik hier.

Zien?

Liever weer ouderwets naar het museum? Ook dat kan, als je niet vergeet vooraf te reserveren:

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Hoofdbeeld: Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660. Rijksmuseum, Amsterdam. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt

Jan

Jan

Ik ben Jan en ik geloof heilig dat het belangrijk is om cultuur door te geven aan de volgende generaties. Leuk als je me volgt!

One thought on “Het Melkmeisje (1660) – Johannes Vermeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !