Het reetje van prinses Juliana (1921)

Het reetje van prinses Juliana (1921)

Han van Meegeren gaf tekenles aan een clubje jongedames en één van deze jongedames was een vriendin van prinses Juliana. Voor een tekenles bracht zij het speelhertje van Juliana mee. De dames hadden echter de grootste moeite om het hertje na te tekenen en vroegen Han van Meegeren om het voor te doen. Han tekende het diertje in tien minuten. Niemand had toen kunnen voorspellen dat deze “tien minuten tekening” van Han van Meegeren uit 1921 zo populair zou worden. Het laat zien dat je uitsluitend met gebruikmaking van schaduweffecten vorm kunt suggereren. Het werd de beroemdste tekening uit het oeuvre van Han van Meegeren en stond bekend als ‘Het hertje van Juliana’. Naar schatting hing het in één op de vijf huishoudens in Nederland.

De titel van het werk is echter onjuist. Het diertje op de afbeelding is geen hertje, maar een reetje. De juiste benaming van het werk zou zijn ‘Het reetje van Juliana’. Om voordehandliggende redenen bleef men het echter ‘Het hertje van Juliana’ noemen.

In de geschiedenisboeken staat Han Van Meegeren nu vooral bekend als meestersvervalser, als de man die een vervalsing van Vermeer heeft gemaakt en verkocht. Dat schilderij maakt nog altijd onderdeel uit van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Beeld: Het hertje van prinses Juliana, Tekening in zwart krijt, 79,5 x 59,5 cm

error: Alert: Content is protected !