Jan Schoonhoven (1914 – 1994)

Jan Schoonhoven (1914 – 1994)

Jan Schoonhoven (1914 – 1994) nam als kunstenaar een bijzondere positie in binnen de Nederlandse én internationale kunstwereld. Hij wordt beschouwd als één van Nederlands belangrijkste kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw en maakte deel uit van de Nederlandse Nul-beweging.

Een doodnormaal bestaan op de hoogste trede van de internationale kunstwereld

Jan Schoonhoven woonde zijn hele leven in Delft en meer dan dertig jaar (1946-1979) werkte hij voor de PTT. Iedere ochtend stond hij stipt om kwart voor zeven op om de trein naar werk te halen. Jan was een man van systeem en schema. In menig verhaal over de kunstenaar wordt dat beeld benadrukt. Zo werd eens verteld dat hij zijn fruit zelfs rangschikte op volgorde van rijpheid. Veel geld had Jan Schoonhoven niet, hij maakte kunst met materiaal dat hij op straat vond. Hij kon unieke kunst maken van kartonnen dozen en papier-maché. Wereldroem behaalde hij toen hij in 1967 in de prijzen viel op de Biënnale in het Braziliaanse Sao Paul. Het werk van Schoonhoven was en is te zien op vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Kenmerkend zijn de eenvoud in vorm en materiaal en het seriële en repeterende patroon. Schoonhoven was ook zeer geïnteresseerd in de zich steeds veranderende lichtwerking op zijn reliëfs.

Nul-Beweging

De Nederlandse Nul-beweging werd gevormd door Jan Schoonhoven, Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters. De groep zette zich af tegen de Cobra beweging en streefde naar objectieve kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan en waarin de aanwezigheid van de kunstenaar als persoon was uitgewist. De groep bestond van 1960 tot 1965.

Veilingopbrengsten

  • R 61-5 Jaloezieënreliëf werd in 2009 verkocht voor 540.750 euro bij Sotheby’s in Amsterdam.
  • Wit Struktuurreliëf R 62 werd op 10 februari 2010 bij Sotheby’s in Londen voor ruim 814.000 euro geveild.

Zien?

Het werk van Schoonhoven bevindt zich wereldwijd in de belangrijkste museumcollecties. In Nederland is zijn werk te vinden in onder andere:
Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Kröller-Müller Museum Otterlo, Van Abbemuseum Eindhoven, Groninger Museum, Centraal Museum Utrecht, Teylers Museum Haarlem

Hoofdbeeld: Jan Schoonhoven gezien door Lothar Wolleh (1969). Dit beeld komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Jan Schoonhoven. Beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

error: Alert: Content is protected !