Isabella Coymans en Stephanus Geraerdts (ca 1651) – Frans Hals

De pendanten vormen samen een prachtig en aandoenlijk tafereel: Isabella biedt haar man een roos aan. Stephanus lijkt zijn hand uit te steken om de roos aan te pakken. Zij kijken elkaar aan en glimlachen naar elkaar, en dat is uitzonderlijk op een officieel portret in de 17de eeuw. Frans Hals was een van de weinige schilders die het durfde, – en erin slaagde –  om iemand lachend te schilderen!

Woonhuis

In dit oorspronkelijk statige woonhuis aan de Koningstraat 18 in Haarlem woonde het echtpaar Stephanus Geraerdts en Isabella Coymans. In 1649 kochten zij dit grote huis voor 12.800 gulden.

In de 19de eeuw is de gevel gerenoveerd naar de toen heersende mode met een sobere rechte kroonlijst.

Machtige familie

Isabella was in Haarlem geboren en getogen; haar ouders behoorden tot de machtige en invloedrijke familie Coymans. De broers van Isabella’s vader waren de rijkste bankiers van Amsterdam, Balthasar en Johannes Coymans. 

Gescheiden pendant portretten

Helaas is het echtpaar al lange tijd van elkaar gescheiden. Sinds het eind van de negentiende eeuw hangt het echtpaar gescheiden van elkaar, in verschillende collecties. Een lot dat overigens veel pendant portretten uit de Gouden Eeuw is overkomen. Het portret van Stephanus hangt in het Frans Hals Museum. Het portret van Isabella bevindt zich bij een lid van de bankiersfamilie Rothschild, mogelijk in een kluis in Zwitserland.

Zien?

Plan een bezoekje aan het Frans Hals museum.

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
www.franshalsmuseum.nl

Wendy

Wendy

Ik ben Wendy. Kunst & Cultuur is mijn hobby. Ik bezoek veel musea, galerieën en kunstenaars. Leuk als je mij volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !