Jan Miense Molenaer

Jan Miense Molenaer

Jan Miense Molenaer (Haarlem, circa 1610 – aldaar, 15 september 1668) was een Nederlandse kunstschilder uit de Barokperiode.

Biografie

Hij verhuisde in 1636 naar Amsterdam met zijn vrouw, Judith Leyster (met wie hij trouwde op 1 juni 1636), die eveneens schilderde. De schilderstijlen van het echtpaar overlapten elkaar, en het is soms moeilijk om het werk van de twee te onderscheiden. Molenaer schilderde vooral genrestukken, portretten en enkele religieuze taferelen. Algemeen wordt aangenomen dat het talent van Leyster groter was dan dat van Molenaer.

In Amsterdam werden vier van hun vijf kinderen geboren: Johannes (1637), Jacobus (1639), Helena (1643) en Eva (1646). In 1648 verhuisden ze weer naar Haarlem, waar hun laatste kind werd geboren (Constantijn, 1650). In Haarlem had Jan Miense Molenaer een atelier met enkele leerlingen. Hij was actief in de kunsthandel en ook in de huizenmarkt. Het echtpaar bezat een hofstede in Heemstede, ter waarde van 8.200 gulden.

In 1659 werden Jan en zijn vrouw beiden ziek. Jan Miense Molenaer herstelde, maar Judith Leyster overleed drie maanden later. Nog voor de dood van Leyster hadden Jan en zijn vrouw de hofstede in hun testament laten zetten.

In 1668 overleed Molenaer.

Stijl

Jan Miense Molenaer was aan het begin van de 17e eeuw samen met Adriaen Brouwer en Adriaen van Ostade belangrijk in de ontwikkeling van de genrekunst in Haarlem. In vergelijking met Brouwer en Van Ostade is het werk van Miense Molenaer komischer.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Jan Miense Molenaer. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Alles over Jan Miense Molenaer

error: Alert: Content is protected !