Jan Steen (1626 – 1679)

“Het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen”, zeggen we ook vandaag de dag nog in Nederland als iemand een zooitje van zijn of haar huis maakt. Jan Steen schilderde levendige en chaotische situaties uit het dagelijks leven, met kundige technieken en typische composities. Hij is een van de populairste schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw wiens werken in veel grote musea ter wereld te bewonderen zijn. 

Het leven van Jan Steen

Er is maar weinig bekend over het leven van Jan Steen. De rooms-katholieke geboorteregisters in Leiden zijn verloren gegaan, waardoor zelfs de geboortedag van Jan Steen niet bekend is. Steen trouwde met Margriet en ze kregen samen acht kinderen. In 1669, een paar jaar nadat Margriet was overleden, trouwde hij met Maria van Egmont, met wie hij nog twee kinderen kreeg. Net als zijn nog beroemdere tijdgenoot Rembrandt van Rijn bezocht Steen de Latijnse school in Leiden. Jan Steen stierf aanvang 1679 en werd op 3 februari dat jaar bijgezet in het familiegraf in de Pieterskerk in Leiden. 

Het werk van Jan Steen

Jan Steen heeft minstens 400 schilderijen gemaakt met allerlei thema’s: historisch, mythologisch, natuur- en religieuze afbeeldingen, portretten en stillevens. Hij is echter het bekendst vanwege zijn scènes uit het dagelijks leven. Op het eerste gezicht lijken de schilderijen alleen gemaakt om te amuseren, maar als je beter kijkt zie je subtiele hints die de kijker waarschuwen voor het gedrag in de afbeelding. 

Zien?

De schilderijen van Jan Steen zijn te zien in De Lakenhal in Leiden, Het Rijksmuseum in Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Mauritshuis in Den Haag.

Paula

Paula

Ik ben Paula. Kunst is voor mij een hobby. "Een hobby die het korte leven de moeite waard maakt.” Leuk als je mij volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close
error: Alert: Content is protected !