Jan van Ravesteyn (1572 – 1657)

Jan van Ravesteyn (1572 – 1657)

Jan Antonisz. van Ravesteyn (Den Haag, ca 1572-1657) behoorde tot een grote familie, waaruit meerdere schilders voortkwamen. In zijn tijd was Van Ravesteyn dé portretschilder van Den Haag. Veel bekende personen hebben voor hem geposeerd, waaronder diverse leden van het Huis Nassau.

Over de jonge jaren van schilder Jan van Ravesteyn is weinig bekend. Wat we wel zeker weten, is dat Jan van Ravesteyn in 1598 lid werd van het Sint-Lucasgilde in Den Haag. Voor zover bekend schilderde hij geen landschappen, stadsgezichten of stillevens, maar concentreerde zich uitsluitend op het schilderen van portretten. Dat was een lucratief specialisme, aangezien portretten veel gevraagd waren bij de rijke elite. Wat deze kunstenaar bijzonder maakt, is zijn scherpe oog voor detail, dat ons een uitstekend inzicht geeft in de uitzonderlijke 17e-eeuwse mode die gedragen wordt in de hoofdstad Den Haag.

Het is soms moeilijk om vast te stellen welke werken aan zijn oeuvre kunnen worden toegeschreven, omdat ook zijn broer Anthonie en andere naamgenoten in dezelfde ook periode actief waren als schilder.

Zien?

Bekijk hier de overige werken van Jan van Ravesteyn.

Hoofdbeeld: Detail van Jan Antonisz van Ravesteyn, van het schilderij ‘Reception of the civic guard at the Saint Sebastian range by the municipality of The Hague’ uit 1618.

error: Alert: Content is protected !