Jan Worst

Jan Worst

Deze Groningse schilder is een kunstenaar van wereldklasse. Hij behoort tot een van de weinige Nederlandse kunstenaars wiens werk internationaal verkoopt en heeft eens op de TEFAF binnen een half uur na opening een werk voor €150.000 weten te slijten.

Dat de schilderijen van Jan Worst realistisch genoemd worden, kan volgens hem aanleiding geven tot misverstanden. Het gaat in zijn werken om een schijnwereld die ver van de dagelijkse werkelijkheid verwijderd is. De schilder noemt zichzelf liever een ‘traditioneel modernist‘ en zegt ernaar te streven kunst te maken die als ‘tijdloos’ kan worden beschouwd. Zijn schilderijen zijn over het algemeen vrij fors van omvang en uitermate gedetailleerd geschilderd. “Ik maak grote schilderijen met kleine kwastjes“. Om een werk van Worst aan te schaffen moet je toch wel minimaal € 50.000 meebrengen.

De bekendheid van Worst lijkt groter in het buitenland dan in Nederland. Hij heeft veel internationale exposities gehad en werkt samen met twee buitenlandse galeries. In New York is dat galerie Sperone Westwater, en in Groot-Brittannië is dat galerie Ben Brown Fine Arts, die ook een filiaal heeft in Hong Kong. Een Nederlandse galerie heeft hij niet. ‘Het heeft voor mij geen zin om ook nog een galerie in Nederland te hebben. Daar maak ik niet genoeg productie voor.’ De schilderijen van Worst zijn zo gedetailleerd, dat hij er bijna een jaar over doet om ze te maken. Worst werkt, ondanks het internationale succes, wel nog steeds vanuit zijn Groningse atelier aan de Pelsterstraat, waar diverse andere kunstenaars ook hun atelier hebben.

https://www.instagram.com/p/BT8PkizBg1_/?utm_source=ig_web_copy_link

Zien?

ateliersgroningen.nl

Sperone Westwater
www.speronewestwater.com

Ben Brown Fine Arts
www.benbrownfinearts.com

error: Alert: Content is protected !