Jennifer Tee

Jennifer Tee

Jennifer Tee (Arnhem, 1973) is een in Nederland geboren multi-disciplinaire kunstenaar van Engels-Indonesische afkomst. Ze creëert onder andere beeldende sculpturen, installaties, video’s, optredens en omgevingen. Ze is meerdere malen bekroond voor haar werk dat geëxposeerd is in onder andere London, Zürich, Sydney en Amsterdam.

Biografie

Tee’s vader werd geboren in China, verhuisde naar Indonesië kwam naar Nederland toen hij 9 was. Hij zette een huisartsenpraktijk op in Arnhem. Tee’s moeder is half Engels, half Nederlands. Tee studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie en deed daarna de Rijksakademie. Haar werk bestaat voornamelijk uit sculpturen, installaties en performance, doordrongen van referenties. Tee werkt aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland maar werkt soms ook in opdracht.

Onderwijs en residenties

  • 1995-1998 Gerrit Rietveld Academy of Art and Design, Amsterdam (NL); St. Joost, Academy of Fine Arts and Design, Breda (NL)
  • 1998-1999 Sandberg Institute (MFA), Amsterdam (NL)
  • 2000-2001 Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (NL)
  • 2003 C.E.A.C., Xiamen, (CN)
  • 2006 Artspace, Sydney, (AU)
  • 2009 H.V.C.C.A., Peekskill (US)
  • 2012 I.S.C.P. International Studio and Curatorial Program, NY (US)

Werk

Een belangrijk thema in het werk van Tee is de ‘tussenstaat’, die zij Limbo noemt. De tussenstaat is een metafoor voor een plek die zicht bevindt tussen het hier, het nu en dat wat mogelijk is. Ambachtelijk werk is erg belangrijk voor haar en ze werkt regelmatig samen met andere kunstenaars. Jennifer Tee debuteerde met haar eerste solovoorstelling in het najaar van 1999 bij Bureau Amsterdam, genaamd ‘Down The Chimney’. In deze tentoonstelling figureerden ook haar ouders en haar zusje. Tee creëerde een scenario van banden met geluidsopnames van de stemmen van haar familie en legt op die manier iets persoonlijks bloot. In 2015 won Tee de Cobra Art Prize Amstelveen, een prijs die wordt uitgereikt aan kunstenaars die de zogenoemde CoBrA mentaliteit voortzetten in het heden in de toekomst door te experimenteren, interdisciplinair te werken en radicaliteit toe te passen. Onderdeel van deze prijs was een solotentoonstelling in het Cobra Museum te Amstelveen en hieruit kwam het eerste museale overzicht van Tee’s werk voort. In deze tentoonstelling, genaamd ‘The Soul in Limbo’, werd aan de hand van de thema’s taal, choreografie en occult geometry teruggekeken op de ontwikkelingen in Tee’s werk van de voorgaande tien jaar. Ook werd vooruitgeblikt op de toekomst. De naam van de tentoonstelling is ontleend aan de roman van André Beton. Het geëxposeerde werk in deze tentoonstelling gaat van sculpturen tot keramiek en van vloerkleden tot aan performances.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Jennifer Tee. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Galerie Fons Welters
Bloemstraat 140
1016 LJ Amsterdam
www.teeteetee.nl

Alles over Jennifer Tee

Tags:

error: Alert: Content is protected !