Jeroen Eisinga

Jeroen Eisinga

Jeroen Eisinga studeerde na de kunstacademie aan de Rijksakademie in Amsterdam en volgde later een opleiding scenarioschrijven aan het American Film Institute Conservatory in Los Angeles. Zijn oeuvre bestaat uit meerdere korte films. 

Zijn eerste film, 40-44-PG (1993), was een registratie van een performance waarin hij geblinddoekt een Volkswagen Kever probeert te ontwijken die in tegengestelde richting rondjes rijdt. Naar eigen zeggen filmde hij de performance om te bewijzen dat deze had plaatsgevonden. Dit ‘bewijsmateriaal’ zette de toon voor zijn overige films: ze hebben het karakter van een performance met dikwijls een bevreemdend plot, waarin meestal een beproeving centraal staat. De films zijn opgenomen in één of enkele shots. Eenvoud is voor Eisinga een belangrijke stilistische voorwaarde. Dit geldt niet alleen voor de regie en het plot, waarbij meestal slechts één persoon een bepaalde handeling uitvoert, maar ook voor de setting. 

De interpretatie van zijn films, waarin geen uitleg wordt gegeven en een ontknoping ontbreekt, laat de kunstenaar aan de toeschouwer over.

Eisinga: “Kunst moet een ervaring sublimeren, ik probeer een moment te vangen dat je raakt, voordat je erover nadenkt.”

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Jeroen Eisinga. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Pletterijstraat 63
2515 AV ‘s-Gravenhage
jeroeneisinga@hotmail.com
jeroeneisinga.com

Alles over Jeroen Eisinga

error: Alert: Content is protected !