Jeroen Krabbé

Jeroen Aart Krabbé (Amsterdam, 5 december 1944) is een Nederlands acteur, filmregisseur en kunstschilder.

Jeroen Krabbé werd geboren in een artistieke familie. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende schilders, evenals zijn middelste zoon Jasper Krabbé nu is. Zijn moeder, Margreet Reiss, was schrijfster en vertaalster van filmteksten. Zijn oudere broer Tim Krabbé is schrijver. Zijn halfbroer Mirko Krabbé is een multimedia kunstenaar/ontwerper. Ook de oudste zoon van Jeroen, Martijn Krabbé, is in de mediawereld terechtgekomen als presentator van bekende televisie- en radioprogramma’s zoals The Voice.

Jeroen werd, nadat hij al een jaar aan de kunstacademie had gestudeerd, op zijn zeventiende toegelaten tot de Amsterdamse toneelacademie. Hij deed in 1965 eindexamen; dit examenjaar kreeg hij de Top Naeff-prijs. Van 1977–1981 studeerde Krabbé verder aan de kunstacademie, en kreeg les van onder anderen de surrealist Melle Oldeboerrigter.

Als kunstschilder heeft Krabbé zich vooral toegelegd op de landschapschilderkunst, hoewel hij ook een aantal portretten en stillevens heeft geschilderd. Zijn stijl, gekenmerkt door vaak felle kleuren, varieert van sterk geabstraheerd tot figuratief, waarbij invloed van het impressionisme merkbaar is. Krabbé heeft diverse schetsen gemaakt op locaties, die hij als filmacteur bezocht, o.a. Ouarzazate in Marokko, Fanuatu en Indonesië. Krabbé werkte samen met de Francis Kyle Galleries in Londen. Zijn schilderijen zijn door Kyle zeer succesvol aangeboden aan kunstminnende Engelsen die Krabbé nu vooral leerden kennen als schilder. In 2008 heeft Museum De Fundatie in zijn locatie in Zwolle, Paleis aan de Blijmarkt, de tentoonstelling Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve gepresenteerd (met een overzicht van het gehele oeuvre van Krabbé). Hij kreeg de titel Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2018.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Jeroen Krabbé. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Van Eeghenstraat 107 HS
1071 EZ Amsterdam
jeroenkrabbe.com

Alles over Jeroen Krabbé

One thought on “Jeroen Krabbé

  1. Beste Jeroen Krabbé,
    Hoewel je vast aan alle kanten bejubeld wordt over je Chagall documentaire, willen wij ons daar graag bij aansluiten. Onze liefde voor kunst is ons ingegeven door onze leerkracht Simon Buse op de kweekschool in Haarlem. Hij wist ons ruim 50 jaar geleden bij, ook zijn schilderijen te betrekken. (Met alleen een diaprojector) Dat zelfde gevoel, door de veranderde media, nog intenser kregen we bij jou weer terug. Gekluisterd aan de buis hebben wij het gevolgd en we willen je daar zeer voor bedanken.
    TV kwaliteit in zijn opperste hoogte.
    Ineke en Ruud Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
error: Alert: Content is protected !