Jheronimus Bosch (1450 – 1516)

Jheronimus Bosch (1450 – 1516)

Jheronimus Bosch duivels kunstenaar of kunstenaar van de duivel? Het is een feit dat zijn werk zelfs in de 21ste eeuw nog steeds tot de verbeelding spreekt. Hij is een van de meest beroemde inwoners die Den Bosch heeft gekend en werd populair met zijn onwerkelijke afbeeldingen in gedetailleerde schilderijen.  

Het leven van Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch of Jeroen Bosch werd waarschijnlijk rond 1450 geboren in Den Bosch als Jheronimus van Aken. Hij komt uit een familie van schilders. In 1488 sloot Bosch zich aan bij de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap, dat bestond uit 50 invloedrijke inwoners van ‘s-Hertogenbosch. Het internationale netwerk van de Broederschap gaf hem toegang tot de hoogste klassen van de Europese samenleving, waarvan hij veel opdrachten kreeg.  

Het werk van Jheronimus Bosch

Deze middeleeuwse schilder heeft ons een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Zijn blik op de wereld was opvallend, scherp en diepgaand. De meeste van zijn schilderijen hebben bijbelse thema’s en zitten vol met fantasiefiguren en dubbelzinnige betekenissen. Hieraan heeft hij zijn bijnaam ‘den duvelmakere‘ (de schepper van duivels) te danken.  

Jheronimus Bosch was een inspiratiebron voor veel andere artiesten zoals Salvador Dalí, Jorg Immendorf en Robert Gober. 

Zien?

Bij het Jheronimus Bosch Art Center kunnen bezoekers de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen.

Jheronimus Bosch Art Center
Jeroen Boschplein 2
5211 ML ‘s-Hertogenbosch
jheronimusbosch-artcenter.nl

Hoofdbeeld: Jacques Le Boucq (naar een onbekende meester). Portret van Jheronimus Bosch. Ca. 1550. Detail. From the Recueil d’Arras (Arras, Bibliothèque Municipale, ms. 266, fol. 275).


error: Alert: Content is protected !