Johannes Vermeer (1632 – 1675)

Johannes Vermeer (1632 – 1675)

Wie denkt dat Johannes Vermeer een gevierd kunstenaar van de Gouden Eeuw is, heeft het mis. Vermeer werd totaal niet gewaardeerd en zelfs na zijn overlijden decennia lang vergeten. Onvoorstelbaar!

Veel is er dan ook niet bekend over het leven van de kunstenaar. Hij woonde zijn hele leven in Delft en verkocht zijn schilderijen aan een handjevol plaatselijke kunstliefhebbers. Met zijn vrouw en 11 kinderen leefde hij in grote armoede. De stress! Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd, maar van de een op andere dag was hij overleden. Door zijn beperkte oeuvre werd Vermeer na zijn dood vrijwel vergeten.

Totdat… 167 jaar later de Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger het Mauritshuis bezocht. De Stier van Paulus Potter was in die tijd het topstuk van de collectie, maar het oog van de criticus viel op een schilderij van een onbekende maker. Juist, een schilderij van Vermeer. Thoré-Bürger besloot een boekje uit te brengen over deze onbekende kunstenaar en daarna ontstond er een ware jacht op de werken van Vermeer. Alle grote musea wilde een Vermeer in hun collectie. Helaas schafte Museum Boijmans van Beuningen in hun enthousiasme een vervalsing aan. Deze vervalsing van Han van Meegeren werd de beroemdste vervalsingzaak uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Kunstwerken op de site

Het Melkmeisje (video)
Het meisje met de parel
Gezicht op huizen in Delft (video)
Brieflezende vrouw (video)

Zien?

Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag
www.mauritshuis.nl

Rijksmuseum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

Vermeer Centrum Delft (Reproducties en over Vermeer)
Voldersgracht 21
2611 EV Delft
www.vermeerdelft.nl

Boijmans van Beuningen (beroemdste vervalsing)
Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
www.boijmans.nl

error: Alert: Content is protected !