Zelfportret (1935) – Joop Moesman

Read Time:1 Minute, 24 Second

Joop Moesman (1909-1988) is de Nederlandse Salvador Dalí en wordt gezien als de enige officieel erkende surrealist van ons land. Surrealisten staan erom bekend dat zij beelden uit hun onderbewuste naar de oppervlakte brengen, om daar vervolgens een kunstwerk van te maken. Vrouwen zijn een belangrijk onderwerp in het werk van Moesman. Hij schildert ze als lustobject, naakt in wulpse houdingen en soms zelfs geketend.

Zelfportret

Op zijn schilderij Zelfportret laat Moesman een vrouw zien, terwijl hij zelf toch echt een man is. Hoe zit dat? De vrouw op het schilderij is zijn ex-geliefde Leny. De kunstenaar wilde zich met haar verloven, maar haar ouders waren erop tegen. Het schilderij beeld het einde van hun liefde uit. Het gezicht van de vrouw is aan verval onderhevig en een rode papaver schiet op uit haar onderbuik. Maar, als je goed kijkt, zie je toch nog het portret van de kunstenaar terug in de spiegelende linkerborst van Leny, op de plek waar het hart zit.

Online

In de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen toont het Centraal Museum het werk van Moesman in de context van zijn internationale mannelijke tijdgenoten. Het werkt net als een echte tentoonstelling: in de 360º-tour loop je digitaal rond door de ruimte, kun je allerlei werken uit de tentoonstelling bekijken en teksten lezen over deze werken. Ook zijn de audiopunten te beluisteren, waarop gesprekken te horen zijn tussen Philip Freriks en Rosa Wevers over de kunstwerken. Klik hier om het te bekijken.

Zien?

Centraal Museum Utrecht
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
www.centraalmuseum.nl

Hoofdbeeld: Image copyright CMU.

Paula

Over de schrijver

Paula

RK&C is het werk van vrijwilligers die werken zonder formeel kader. De berichten zijn geschreven door vrijwilligers, uit eigen naam en naar best vermogen. Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Menu
Close