Kees van Dongen (1877 – 1968)

Kees van Dongen (1877 – 1968)

Cornelis Theodorus Maria van Dongen was een in Nederland geboren kunstschilder, die een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Met zijn werk was hij een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van het fauvisme.

Het leven van Kees van Dongen

Kees van Dongen werd geboren in Delfshaven. Op zijn vijftiende begon hij met tekenlessen aan de huidige Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 1897 vertrok hij voor het eerst naar Parijs om zich daar als tekenaar verder te ontwikkelen. Kort daarna besloot hij voorgoed in Parijs te blijven. Hij trouwde voor het eerst in 1901 met schilderes Guus Preitinger, die hij nog kende van de Rotterdamse Academie. Ze kregen één dochter. In 1906 sloot hij zich aan bij de fauvisten, waardoor hij de toonaangevende kunstenaar Henri Matisse leerde kennen. In 1907 werd hij lid van de groep Die Brücke en maakten hij kennis met Picasso en Juan Gris, die net als hij werkten in het ateliercomplex Bateau Lavoir aan de Rue Ravignan in Parijs.  In 1926 werd hem het Franse Legioen van Eer toegekend en in 1927 de Belgische Kroonorde. Inmiddels gescheiden van zijn eerste vrouw, trouwde hij in 1953 met Marie-Claire Huguen, met wie hij nog één zoon kreeg. 

Het werk van Kees van Dongen

Het werken met grote kleurvlakken in gewaagde contrasten is typerend voor het werk van Van Dongen. Ook is hij bekend om zijn vele schilderingen van het vrouwelijk naakt. Voor hem was de vrouw ‘het mooiste landschap’: de vrouw was zijn ‘muze’. Later in zijn loopbaan (na 1918) legde hij zich vooral toe op het schilderen van portretten van de Parijse ‘society’. Een van zijn bekendste modellen was Brigitte Bardot. 

In februari 2008 werd het doek Ouled Naïl voor een recordprijs van 7,5 mln. euro verkocht bij Christie’s in Londen. La Gitane (De Zigeunerin) bracht op 1 februari 2010 ruim 8 miljoen euro op tijdens een veiling bij Christie’s in Londen. Les escarpins mauves (De paarse pumps) bracht 2,3 miljoen euro op.

Zien?

Het werk van Kees van Dongen is te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Hoofdbeeld: portret van de Rotterdamse schilder Kees van Dongen. Plaats en datum onbekend [omstreeks 1940] – Nationaal Archief

error: Alert: Content is protected !