Koos Breukel

Koos Breukel

Koos Breukel (Den Haag, 24 november 1962) is een Nederlandse portretfotograaf. Hij werkt en woont in Amsterdam.

In 1978, op zestienjarige leeftijd, kreeg Breukel zijn eerste fotocamera van zijn moeder. In het begin fotografeerde hij vooral landschappen. Van 1982 tot 1986 studeerde hij aan de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag. Na zijn studie ging hij werken als freelance fotograaf in Amsterdam en specialiseerde zich in portretfotografie. Zijn foto’s verschenen regelmatig in tijdschriften, waaronder Quote en Oor. Sinds 1999 werkt hij bijna volledig autonoom; Breukel maakt momenteel series in opdracht van musea en galeries.

Van 1992 tot 2003 was Koos Breukel docent fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Werken

Eerste staatsiefoto van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in 2013

Geboorte, leven, ziekte en dood zijn belangrijke thema’s in de portretten van Koos Breukel. Zo maakte hij een aantal series foto’s van ernstig zieke vrienden, tot vlak voor hun dood: van schrijver Michael Matthews die in 1996 overleed (aan hem werd het boek Hyde gewijd) en van bevriend fotograaf Eric Hamelink, overleden in 1998.

In september 2007 maakte hij in opdracht van Maandblad M (van NRC Handelsblad) een serie foto’s van de schrijver-kunstenaar Jan Wolkers. De foto’s tonen een broze Wolkers; een maand later overleed hij.

Koos Breukel maakte de eerste staatsiefoto’s van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, gepubliceerd in april 2013.

Breukel wordt gerepresenteerd door Van Zoetendaal Collections in Amsterdam.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Koos Breukel. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie CC-BY-SA 3.0

Contact
Tweede Schinkelstraat 20  D – Amsterdam
info@koosbreukel.com
k-breukel.com

Alles over Koos Breukel

Tags:

error: Alert: Content is protected !